Nijedan univerzitet iz BiH nije priznat u Evropi

Nijedan univerzitet kao ni diplome iz BiH nisu priznate u Evropi jer univerziteti nisu upisani u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova
107 pregleda 5 komentar(a)
Univerzitet u SArajevu, Foto: Yep.ba
Univerzitet u SArajevu, Foto: Yep.ba
Ažurirano: 14.08.2013. 17:31h

Nijedan univerzitet kao ni diplome iz BiH nisu priznate u Evropi jer univerziteti nisu upisani u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova. Takođe, nije utvrđeno da li su studijski programi u skladu sa evropskim standardima obrazovanja, navodi se u prilogu koji je danas emitovala Televizijea Sarajevo (TVSA).

BiH ima osam javnih univerziteta na kojima studira oko 100.000 studenata. Profesorka Lamija Tanović tvrdi da je jedno od glavnih obilježja visokog obrazovanja u BiH oskudica, zbog čega je ono nedovoljno kvalitetno.

Tanović je ocijenila da su najbolji studenti zainteresovani da univerzitetsku karijeru nastave u inostranstvu, jer bez akreditovanih univerziteta nije osiguran kvalitet studija koji bi studente zadržao da studiraju u svojoj zemlji.

U Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo očekuju da će akreditacija univerziteta uskoro praktično zaživjeti i tvrde da su stvorene sve pretpostavke za to.

Bonus video: