Kosovo na jesen počinje pregovore o SPP sa EU

Premijer je istakao da je otpočinjanje pregovora o SSP-u između Kosova i Evropske unije (EU) istorijski trenutak u evropskim integracijama Kosova
0 komentar(a)
Priština, Foto: Www.pantomime-popkultur.de
Priština, Foto: Www.pantomime-popkultur.de
Ažurirano: 12.08.2013. 12:46h

Dva glavna prioriteta Kosova u okviru procesa evropskih integracija su proces pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i proces ispunjavanja kriterijuma za viznu liberalizaciju, izjavio je premijer Kosova Hashim Tači danas u Prištini na prvom sastanku Pregovaračke ekipe Kosova za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer je istakao da je otpočinjanje pregovora o SSP-u između Kosova i Evropske unije (EU) istorijski trenutak u evropskim integracijama Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija.

“Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju biće prvi ugovorni sporazum koji nudi jasnu perspektivu u pravcu punog učlanjenja Kosova u EU”, kazao je Tači.

On je naveo da je proces liberalizacije viznog sistema, koji je jako važan za građane, jedan od glavnih prioriteta kosovske vlade i da je zato potrebno ispuniti tražene kriterijume.

“Tražim od svakog od vas da aktivnosti i obaveze koje proizlaze iz procesa liberalizacije viza i pregovora o SSP-u tretira kao najveći mogući prioritet”, dodao je Tači.

Ministarka evropskih integracija Vljora Čitaku, kao glavni pregovarač u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om, izjavila je da je Vlada Kosova još u februaru formirala Pregovaračku ekipu koju čine ministar inostranih poslova, ministar trgovine i industrije, ministar poljoprivrede, šumarstva i seoskog razvoja, ministar finasija, ministar ekonomskog razvoja i ministar pravde.

Ona je istakla da kosovska vlada očekuje da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počnu na jesen ove godine i da se završe na proljeće iduće godine.

Bonus video: