EK: Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viza

"Sada mi pozivamo Evropski savjet i parlament da idu naprijed i da usvoje naš predlog", rekao je Avramopulos na konferenciji za novinare zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem
79 pregleda 2 komentar(a)
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2018. 17:01h

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos saopštio je u Briselu da je Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove za EU viznu liberalizaciju i da sad to treba da potvrde Evropski parlament i članice Unije.

Vlasti u Prištini su obavile težak posao, i po riječima Avramopulosa, uspjele da ostvare tražene rezultate, naročito kad su u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a presudno je bilo sklapanje sporazuma s Crnom Gorom o utvrđivanju granične linije.

"Sada mi pozivamo Evropski savjet i parlament da idu naprijed i da usvoje naš predlog", rekao je Avramopulos na konferenciji za novinare zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem koji se takođe obratio novinarima, ali samo na albanskom jeziku, dok prevoda na neki zvanični jezik EU nije bilo.

Prema dosadašnjim naznakama, većina poslanika u Evropskom parlamentu su izgleda naklonjeni odobravanju vizne liberalizacije za kosovske građane koji putuju u šengenski prostor na tri mjeseca, ali nezvanično se u diplomatskim krugovima EU, tvrdi da Francuska, Holandija i još najmanje tri zemlje zasad ne smatraju da to već treba učiniti.

A ograde postoje i kod članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ostaje da se vidi da li će građani Kosova moći da putuju cijelim šengenskim prostorom s pasošima na kojima stoji da su državljani "Republike Kosovo".

Evropski komesar je želio da podvuče veliki značaj graničnog sporazuma s Crnom Gorom kao takođe "doprinos dobrim susjedskim odnosima".

Kosovske vlasti su iskazale istrajnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, istakao je Avramopulos, time što su "dale rezultate u istragama i presudama za korupciju i organizovani zločin".

"Imajući na umu ove vidne rezultate", Kosovo je sprovelo sva mjerila u programu za viznu liberalizaciju, kazao je Avramopulos i naveo da je sad na Evropskom parlamentu i Savjetu ministara, a to su prije svega ministri unutrašnjih poslova EU, da što prije usvoje predlog EK o ukidanju viza za putovanja građana Kosova u Uniju.

"Kosovo mora nastaviti da postojano sprovodi sve uslove i to će biti dugoročno od koristi", naveo je evropski komesar, dodavši da su vlasti u Prištini dobro sarađivale i u bitki protiv ilegalne imigracije.

On je podsjetio da su između Prištine i zemalja EU na snazi sporazumi o vraćanju ilegalnih imigranata i "lažnih azilanata", naglasivši da je vizna liberalizacija stvar "obostranih prava i obaveza".

Kosovske vlasti svojim građanima, napomenuo je evropski komesar, moraju predočiti kojim opasnostima se izlažu ako zloupotrebe viznu liberalizaciju kad ona bude odobrena.

Kosovskim građanima koji budu putovali bez viza u EU mora se objasniti, kako je dodao, da će sistem EU za prethodno odobravanje putovanja u šengenski prostor "otkriti one koji predstavljaju opasnost za EU prije nego što oni krenu ka granicama Unije".

Istovremeno će mehanizam za stavljanje van snage režima vizne liberalizacije Uniji omogućiti da "u punoj mjeri nadzire cjelokupni sistem viza sklopljen s EU".

Prištinski mediji su javili da su visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najavili na sastanku sa predstavnicima kosovskih institucija održanom u utorak uveče, da će Kosovo danas dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o početku procesa vizne liberalizacije za svoje građane.

Pacoli: Istorijski trenutak za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli ocijenio je da je odluka Evropske komisije (EK) o preporuci da se ukinu (liberalizuju) vize građanima Kosova "istorijski trenutak za Kosovo".

On je dodao da ta odluka EK čini Evropsku uniju "opipljivom za građane Kosova".

"Ovaj korak ka ukidanju (liberalizaciji) viza je test za lidere EU i za evropsku budućnost Kosova", kazao je Pacoli, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

On je čestitao institucijama i građanima Kosova na poslu, angažovanju i opredjeljenju da ostvare sve kriterijume koje je utvrdila EU u procesu ukidanja viza.

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je odluka o liberalizaciji viza koju je donijela Evropska komisija istorijski datum za Kosovo.

Bonus video: