Pohvaljen region

Riker: Balkan u posljednjih godinu dana ostvario značajan napredak

Amerika ostaje posvećena podršci evropskim integracijama za sve zemlje regiona, poručio je visoki zvaničnik SAD zadužen za Balkan
76 pregleda 0 komentar(a)
Filip Riker, Foto: RTS
Filip Riker, Foto: RTS
Ažurirano: 09.08.2013. 20:22h

Region Balkana postigao je značajan napredak u posljednjih godinu dana, pošto su tamošnje vlada napustile dotadašnju politiku i postale realnije i spremnije da donose teške odluke, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker.

Visoki zvaničnik SAD zadužen za Balkan pohvalio je na pres brifingu u Njujorku vlasti u Beogradu i Prištini na postignutim dogovorima u Briselu, dodavši da Amerika ostaje posvećena podršci evropskim integracijama za sve zemlje regiona.

"Veliki trud je pokazan i u aprilu je postignut ekstremno važan dogovor, jer su obje strane shvatile da status quo ne vodi nigdje. Sada je ključna primjena, što može biti i najteži dio, ali će to voditi ka boljim ekonomskim mogućnostima i boljem životu za stanovnike obje zemlje", istakao je Riker.

On je naglasio i značaj lokalnih izbora koji će 3. novembra biti održani na Kosovu.

"Ljudi na sjeveru Kosova, koje god da su nacije, shvataju šta im njihovi lideri govore i oni su ponekad pametniji od onoga kako ih mediji predstavljaju. Sada je najvažnije ohrabriti ljude da učestvuju na tim izborima", ocijenio je Riker.

Pored evropskih integracija, Riker je kao veoma važne za region istakao i vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Američki zvaničnik je rekao da je svjestan da i dalje ostaju ozbiljni izazovi na Balkanu, jer ekonomska kriza i dalje traje, dodavši da SAD podržava ekonomske reforme koje će voditi otvaranju novih radnih mjesta, kao i borbu protiv korupcije.

Govoreći o situaciji u BiH, Riker je izrazio razočaranje tamošnjim političarima, rekavši da oni gledaju samo svoje uske interese.

On je odbacio tvrdnje da je Dejtonski sporazum kriv za sadašnju situaciju u Bosni, uz ocjenu da je taj sporazum sredinom devedesetih zaustavio sukob, a da je sada na političarima te zemlje da povedu BiH ka Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama.

"Dejton nije problem za Bosnu, već opravdanje za političare", rekao je Riker.

Preporučujemo za Vas