Vučić traži hitno rasvijetljavanje pokušaja atentata na Vuka Draškovića

Ovakvi zločini se ne praštaju. Mogu da mislim o Vuku Draškoviću šta hoću, ali niko nema pravo da ubija ljude, poručio je Vučić
1 komentar(a)
Vuk Drašković, Foto: Miloš Bićanski
Vuk Drašković, Foto: Miloš Bićanski
Ažurirano: 09.08.2013. 15:05h

Nakon ukidanja prvostepene presude od Apelacionog suda u Beogradu kojom su bivši pripadnici Državne bezbednosti (DB) Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pokušaja ubistva lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine i vraćanja predmeta na ponovno suđenje, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zatražio je od srbijanskog pravosuđa da hitno rasvijetli taj zločin, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Vučić je u pisanoj izjavi naveo da nikada nije komentarisao rad pravosuđa u konkretnim predmetima, pogotovo da to nije činio kao potpredsjednik Vlade.

"Ni sada ne želim da govorim o sudijama i tužiocima i njihovom radu u konkretnom slučaju", izjavio je Vučić i zapitao se "da li danas znamo ko je pucao u Vuka Draškovića, ko je pomagao onima koji su to neposredno učinili. Danas, 13 godina posle nesumnjivog zločina u Budvi. Mislim da ne", ocjenio je vicepremijer Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija nije bila dovoljno organizovana kao država i pravosudni sistem da otkrije ko je počinio ovaj zločin i time je, kako je podvukao, taj zločin praštan.

"Ovakvi zločini se ne praštaju. Mogu da mislim o Vuku Draškoviću šta hoću, ali niko nema pravo da ubija ljude, ili to pokuša da učini, ili im pomaže u tome, a da za to ne odgovara", istakao je on.

Istakavši da je ipak, "pre 13 godina pucano u čoveka" on je ponovio da zločin zaslužuje efikasnu pravdu.

"Onaj ko zalužuje kaznu ne treba na nju da čeka 30 godina. Da li je neko kriv ili ne, koliko i na koji način treba da bude kažnjen, o tome odlučuju sudije. Ja im se u posao ne mešam. Svi zločinci nisu privedeni pravdi. Ko je sve pokušao da ubije čoveka mora da se sazna brzo. Pravda je pravda kada je efikasna", naglasio je prvi potpeedsjednik srbijanske vlade ukazavši da se razvijenim zemljama konačna presuda za ovakav zločin dobija nakon godinu dana.

Viši sud u Beogradu je u junu prošle godine trojicu nekadašnjih načelnika DB-a proglasio krivima za krivičnog djela ubistva i osudio ih na zatvorske kazne.

Bonus video: