Air Serbia za Ameriku leti preko Zagreba i Ljubljane

Zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Etihadom, Air Serbia kupovaće gorivo na međunarodnim aerodromima jeftinije i do 50 odsto
123 pregleda 5 komentar(a)
Air Serbia, Foto: Blogs.crikey.com.au
Air Serbia, Foto: Blogs.crikey.com.au
Ažurirano: 04.08.2013. 19:15h

Od 1. oktobra posade srpske nacionalne avio-kompanije kreću sa obukom za novi tip aviona, Airbus, a piloti će školovanje, koje traje 24 radna dana, obaviti u Etihadovom i trening centru Air Berlina, pišu srpski mediji.

Stručnjaci procjenjuju da će Air Serbia kroz ugovor o zajedničkim linijama sa Air Berlinom do 2016. godine razraditi linije ka SAD i kada se dostigne određeni broj putnika biće po tri leta nedjeljno za Njujork, Toronto i Čikago, i to sa usputnim stanicama u Zagrebu i Ljubljani.

Air Serbia će na lizing uzeti avione sa 138 ekonomskih i osam mjesta u biznis klasi. Biće to letilice stare tri do pet godina. Zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Etihadom, Air Serbia kupovaće gorivo na međunarodnim aerodromima jeftinije i do 50 odsto. I NIS će, kako pišu Novosti, morati da spusti cijenu na domaćem aerodromu, jer će Air Serbia uredno izmirivati sve obaveze ali po realnim, a ne po naduvanim iznosima.

Avioni Air Serbia imaće četiri izlaza dnevno, to za svaki avion znači po četiri povratna leta - 7.00 časova, 13.00, zatim 17.00 i 23.00 časa. Praktično maksimalna iskorišćenost aviona. Air Serbia će sagraditi hangar, imaće svoje linijsko održavanje letjelica i time godišnju uštedu od 15 miliona dolara.

Etihad će garantovati za te kredite, a uzima ih i otplaćuje Air Serbia. Takođe, najvjerovatnije uzeće u zakup Terminal 1 na beogradskom aerodromu, koji će rekonstruisati, dograditi i tom investicijom zapravo platiti kiriju.

Postojeći plan kompanije za ovu godinu od 1,4 miliona putnika najvjerovatnije neće biti ostvaren. Ali će zato taj broj naredne godine biti dupliran. Očekuje se da će 2015. godine Air Serbia imati oko 40 miliona dolara profita. Beograd će biti čvorište za čitav region, ali i usputna stanica putnika sa Dalekog istoka prema Zapadu.

Bonus video: