Ukrajina blokira članstvo BiH u STO

Riječ je o pregovorima u oblasti pristupa tržišu, uključujući sve oblasti, carinske koncesije za industrijske i poljoprivredne proizvode, kao i pristup tržištu u svim sektorima usluga
4 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Sxc.hu
Sarajevo, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 03.08.2013. 13:51h

Najozbiljniji problem na putu BiH za potpuno okončanje pristupnih pregovora Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), predstavljaju pregovori s Ukrajinom.

Riječ je o pregovorima u oblasti pristupa tržišu, uključujući sve oblasti, carinske koncesije za industrijske i poljoprivredne proizvode, kao i pristup tržištu u svim sektorima usluga.

Kako su naveli u Ministarstvu spoljne trgovine BiH, Ukrajina posljednjih nekoliko godina blokira zemlje na putu okončanja pristupnih pregovora, postavljanjem zahtjeva, koji prevazilaze interese njene privrede, a u stepenu liberalizacije prevazilaze ustupke koje su postojeće članice dale kao ustupak za članstvo u toj organizaciji.

Mada su ostale članice STO svjesne toga, čak i one s najznačajnijim uticajem, kao što su SAD i EU, ne postoji mehanizam kojim bi se spriječilo takvo ponašanje, prenosi portal Oslobođenje.ba.

Istovremeno se napominje da je značaj pristupanja BiH toj međunarodnoj organizaciji u posljednje vrijeme opao, jer su sve zanačajnija regionalna povezivanja.

Bonus video: