Iz Prištine

Sud odlučio: Keljmendi neće biti izručen BiH

Kosovski sud je odbacio navode Tužilaštva da je Keljmendi jedan od šefova organizovanog kriminala i trgovine narkoticima
56 pregleda 2 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2013. 12:48h

Balkanski narko-bos Naser Keljmendi neće biti izručen Bosni i Hercegovini, rekao je njegov branilac Besnik Beriša.

Kosovski sud je odbacio navode Tužilaštva da je Keljmendi jedan od šefova organizovanog kriminala i trgovine narkoticima.

Prema riječima njegovog advokata, Keljmendiju na Kosovu jedino može biti suđeno za učešće u ubistvu bosanskog državljanina 2007. godine.

Biografija Keljmendija: U Ulcinju otvorio i agenciju za nekretnine >>>

Kosovska policija uhapsila je Nasera Keljmendija početkom maja u Prištini, na osnovu Interpolove crvene potjernice, koju je raspisala BiH.

Sud BiH je u septembru prošle godine raspisao tu potjernicu pošto je Agencija za istrage i zaštitu BiH u akciji "Lutka" došla do materijalnih dokaza u vezi sa nekoliko ubistava, pljački i slučajeva organizovanog kriminala, trgovine drogom, pranja novca i zloupotreba službenog položaja.

Keljmendi je neposredno prije te akcije pobjegao iz BiH.

Kosovska policija je Keljmedija pustila poslije 48 sati policijskog zadržavanja, ali ga je odmah nakon toga odmah uhapsila Euleks policija, na osnovu naloga koji je izdao tužilac Euleksa iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Preporučujemo za Vas