BiH traži uvid u Titov sef

Pronađeno zlato iz sedamdesetih godina prošlog vijeka uzeto je iz državnih rezervi kako bi stajalo na raspolaganju direktno Titu i rukovodstvu zemlje u slučaju nepredviđenih okolnosti
116 pregleda 4 komentar(a)
tito, Foto: Citizented.com
tito, Foto: Citizented.com
Ažurirano: 02.08.2013. 11:01h

Pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine SFRJ rekao je da će BiH tražiti da se objavi sve u vezi s sadržajem sefova Josipa Broza Tita.

Zenit Kelić je za sarajevski Dnevni avaz rekao da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu sastanka Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine bivše SFRJ, zakazanog za 16. i 17. septembar u Sarajevu.

"Ukoliko se pokaže tačnom informacija da je zlato pronađeno u sefovima dio nekadašnjih državnih rezervi, ono pripada svim bivšim jugoslovenskim republikama, danas samostalnim državama", izjavio je Kelić, dodajući da su predstavnici Slovenije već potvrdili dolazak na sastanak.

List navodi da se pretpostavlja da je u sefovima nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u Narodnoj banci Srbije, otvorenim u aprilu, pronađeno mnogo više zlata od količine od 30 kilograma.

Pronađeno zlato iz sedamdesetih godina prošlog vijeka uzeto je iz državnih rezervi kako bi stajalo na raspolaganju direktno Titu i rukovodstvu zemlje u slučaju nepredviđenih okolnosti kao što je agresija.

Zasad nema zvaničnih informacija o pronađenim vrijednostima, jer tročlana državna komisija, koja je u ime predsjednika Srbije Tomislava Nikolića otvorila sefove, tri mjeseca pošto je izvršila uvid u Titove dragocjenosti nije objavila njihov sadržaj, navodi sarajevski dnevnik.

Kelić je potvrdio da je BiH već tražila od Srbije podatke o sadržaju sefova, ali da odgovor od savjetnika predsjednika Srbije i predstavnika u Zajedničkom komitetu za sukcesiju Olivera Antića, nisu dobili.

Bonus video: