Jat postao Air Serbia, Etihad Airways vlasnik 49% nove kompanije

Saopšteno je da će Air Serbia biti najbezbjedniji avioprevoznik, koji će, prema Vučićevim riječima, do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu
202 pregleda 19 komentar(a)
Air Serbia, Foto: Beta
Air Serbia, Foto: Beta
Ažurirano: 01.08.2013. 14:43h

Vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovjek nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad Airways, Dzejms Hogan potpisali su danas u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija "prizemljila" JAT, a dobila novu aviokompaniju Air Serbia.

Air Serbia biće, prema Hoganovim riječima, najbezbjedniji avioprevoznik, koji će, prema Vučićevim riječima, do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu i postati najmoćnija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika.

Prema tom ugovoru, vlasnik 51% nove kompanije biće država Srbija dok će ostatak od 49% i menadžment kontrolisati partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vučić je kazao je da je danas veliki i važan dan za Srbiju, jer će srpski avion biti postavljen na pistu za uzlijetanje, a ugovor sa Etihadom, agencijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, će Srbiji omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 miliona putnika dobiti pouzdanog prevoznika do značajnih destinacije Evrope i svijeta.

JAT postaje Air Serbia, Arapi ulažu 100 miliona i daju 10 aviona >>>

Predsjednik Etihada Džejms Hogan poručio je danas da aviokompanija iz Abu Dabija opredijeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu aviokompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

"Ne bismo bili ovdje da ne vjerujemo da će Air Serbia imati uzbudljivu budućnost. Postavili smo janse ciljeve profitabilnosti.... Ovo je veliki dan ne samo za Air Serbia već i za Etihad", poručio je Hogan prilikom potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada, kojom je Srbija dobila novu aviokompaniju.

Ističući da je vizija šeika Mohameda i Upravnog odbora startegija partnerstva i isplativih investicija, Hogan je najavio fundamentalne promjene u poslovanju, od menadžmenta do flote.

Bonus video: