Dubrovnik traži "vizno otcjepljenje" od Hrvatske i EU

U Dubrovniku je ove sezone Rusa i Turaka manje za oko 35 odsto
8 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Jutarnji.hr
Dubrovnik, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 30.07.2013. 12:47h

Suočeni sa drastično manjim brojem turista iz Rusije i Turske nakon uvođena viza za Evropsku uniju, u Dubrovniku su ovih dana došli na ideju da se za taj grad uvede režim svojevrsne "vizne oaze", piše Tportal.hr.

Direktor aerodroma Dubrovnik Roko Tolić, kako je prenio RTL, apelovao je na vlast da se "razmisli o uvođenju uslova sličnih kao oni koje je uvela država Grčka za ostrva u Egejskom moru, gdje je za ove državljane na djelu liberalni vizni režim".

Tolić tvrdi da je za određene grupe turista moguć dolazak na egejska ostrva na period od 15 dana bez potrebe za dobijanjem viza.

Ideju je podržao i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji, sudeći prema RTL-ovom izvještaju, kao da svrstava Ruse i Turke u neku rezervnu kategoriju turističke robe konstatacijom da o njima treba voditi računa "ako nam zakažu Britanci i Skandinavci".

Ima i onih koji predlažu uvođenje jednodnevnih viza, ili njihovo oformljivanje na granicama kako bi se skratio postupak koji u Rusiji, recimo, može da traje i desetak dana.

U Dubrovniku je ove sezone Rusa i Turaka manje za oko 35 odsto. Slične brojke bilježe se i na ostatku hrvatskog Jadrana. Kao najjači argument za takvo stanje navodi se uvođenje viza. Dubrovnik je, inače, do ove godine bio i omiljena jednodnevna destinacija turista koji su za ljetni odmor odabrali Crnu Goru, piše Tportal.hr.

Bonus video: