Srbija: Devetoro oboljelo od virusa Zapadnog Nila

"Upala mozga je teška infekcija, gdje nemate određenu terapiju. Zbog toga je prošle godine bilo i smrtnih ishoda"
2 komentar(a)
komarac, Foto: Shuterstock
komarac, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 25.07.2013. 15:59h

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci, potvrđen je kod devet pacijenata koji leže na infektivnim klinikama u Srbiji, rečeno je danas u Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak gdje se nalazi referentna laboratorija.

"Dobili smo 86 materijala na analizu od 52 pacijenta iz cijele Srbije i kod devet pacijenata je potvrđen virus Zapadnog Nila", kažu u ovoj ustanovi.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. Dragan Delić navodi da je u ovoj ustanovi virus laboratorijski potvrđen kod četiri pacijenta.

On je objasnio da su svi pacijenti kod kojih je virus potvrđen iz Beograda, da su stariji od 60 godina, imaju neko hronično oboljenje i da se kod njih kao komplikacija infekcije javili meningitis i encefalitis, upala moždanih ovojnica i mozga.

"Upala mozga je teška infekcija, gdje nemate određenu terapiju. Zbog toga je prošle godine bilo i smrtnih ishoda", kazao je Delić.

On je naglasio i da se očekivalo da se bolest pojavi, jer je virus prošle godine registrovan na ovom podneblju, i naglasio da to nije ništa neobično što se tiče infektologije.

Bonus video: