Trubači bojkotuju Dragačevski sabor

Trubački orkestri iz zapadne Srbije odlučili su da bojkotuju tu najveću trubačku manifestaciju u Evropi, o čemu su obavijestili javnost, i nisu se prije tri dana pojavili na predtakmičenju koje se održalo na Zlatiboru
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 08:05h

Dragačevski sabor trubača počinje za deset dana, a u Guči je već počelo da ključa iako još nema ni ugostitelja, posjetilaca niti trubača.

Trubački orkestri iz zapadne Srbije odlučili su da bojkotuju tu najveću trubačku manifestaciju u Evropi, o čemu su obavijestili javnost, i nisu se prije tri dana pojavili na predtakmičenju koje se održalo na Zlatiboru, gdje se biraju najbolji koji će nastupiti u Guči.

Direktior Sabora Adam Tadić je rekao da su to "srpske razmirice i ekonomska kriza", a osnovni razlog za protest orkestara je promjena saborskih pravila, jer od ove godine na takmičenju mogu da se "sviraju samo kompozicije koje se dobiju iz šešira".

Tadić je dodao da su do sada trubači nastupali sa nekoliko odabranih i dobro uvježbanih pjesama, a sada su 60 dana pred Sabor dobili stare izvorne pjesme iz njihovog kraja što je prema njihovom mišljenju zahtijevalo velike pripreme i vježbanja.

On je istakao da je u Guči sve spremno za početak najveće manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva i da su sva ugostiteljska mjesta rasprodata kao i da se očekuje dolazak preko pola miliona posjetilaca.

Na Saboru, 53. po redu, nastupiće 1.240 učesnika i to pet pionirskih trubačkih orkestara, 12 omladinskih i 24 seniorska, kao i 19 kulturno umjetničkih društava, 29 pjevačkih grupa iz čitave Srbije i osam trubačkih orkestara iz inostranstva.

Ova manifestacija će trajati od 5. - 12. avgusta i svečano će ga otvoriti pjesnik Dobrica Erić, a nastupiće i nekoliko poznatih estradnih zvijezda. Finalno takmičenje, za prvu trubu, kada će se nadmetati 16 najboljih orkestara, na programu je u subotu, 10. avgusta.

Galerija

Bonus video: