BiH u najtežoj političkoj krizi od Dejtona

Puno je otvorenih pitanja koja se moraju riješiti, jer je očigledno razočaranje građana u političke strukture u BiH, kazao je američki ambasador
3 komentar(a)
Komšić i Mun, Foto: Mojevijesti.ba
Komšić i Mun, Foto: Mojevijesti.ba
Ažurirano: 22.07.2013. 16:49h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i ambasador SAD-a u BiH Patrik Mun ocijenili su u danas da se ta zemlja nalazi u najtežoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i okončanja rata prije 18 godina.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsjedništva, BiH se "nalazi u vjerovatno najtežoj političkoj krizi nakon okončanja ratnih sukoba", a američki ambasador je istakao da BiH i dalje uživa podršku SAD-a, prije svega oko priključenja u NATO i dobivanja kandidatskog statusa u Evropsku uniju.

"Puno je otvorenih pitanja koja se moraju riješiti, jer je očigledno razočaranje građana u političke strukture u BiH", rekao je Mun. Dodao je da je tokom mandata pokušao da spoji interese svoje zemlje i očekivanja građana BiH.

Najavio je nastavak sprovođenja politike koja će uvažavati sve u BiH, naveli su iz Predsjedništva BiH.

Komšić je izrazio zabrinutost sadašnjim stanjem u BiH i zaustavljanjem procesa koji se odnose na NATO-a i EU.

"Krajnje je vrijeme da dođe do deblokade ovih procesa i da odgovorni počnu raditi svoj posao", rekao je Komšić.

U posljednje tri godine u punom su zastoju sve reforme vezane uz članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, a stranke parlamentarne većine se ne mogu dogovoriti o brojnim pitanjima.

I ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica EU-a prihvatili su u danas zaključke o BiH u kojima izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka zemlje na putu prema Evropskoj uniji, pozivajući vlasti da sprovedu potrebne ustavne reforme, u skladu sa presudom Suda za ljudska prava u Strasburu.

Bonus video: