Hrvatska je, po broju kopnenih linija, više okrenuta regionu nego EU

U autobuskom saobraćaju Zagreb najčešće stalne veze ima s Beogradom i sa Sarajevom; s prvim šest a s drugim pet puta dnevno
97 pregleda 0 komentar(a)
Glavna željeznička stanica u Zagrebu, Foto: Http://www.zagrebonline.hr
Glavna željeznička stanica u Zagrebu, Foto: Http://www.zagrebonline.hr
Ažurirano: 21.07.2013. 16:40h

Redovne kopnene linije Zagreba s glavnim gradovima susjednih država plod su tržišne stihije i više govore o Hrvatskoj kao zemlji regionu nego članici Evropske unije (EU), tvrde stručnjaci.

U autobuskom saobraćaju Zagreb najčešće stalne veze ima s Beogradom i sa Sarajevom; s prvim šest a s drugim pet puta dnevno. Željeznički je najbolje povezan s Ljubljanom, s kojom ima četiri direktne linije dnevno, dok s ostalima - Beogradom, Sarajevom i Budimpeštom - ima po jednu.

Pored toga, Zagreb je autobuski povezan s Bečom tri puta dnevno, s Ljubljanom i Budimpeštom jednom dnevno (četvrtkom i subotom po dva puta), a sa Rimom samo jednom sedmično i to petkom.

Za Podgoricu iz Zagreba nema nikakve direktne veze, otkad je u januaru obustavljena jedina avionska linija.

Zanimljivo je da su dvije najprometnije autobuske linije prethodno zbog krvavog rata i uništenja svih veza dugo bile u prekidu.

Što je uzrokovalo navedeni vozni red, ima li reprezentativnosti u činjenici da se dobrim dijelom radi o glavnim gradovima novih samostalnih država, i šta uopšte poručuje takav raspored komunikacija, novinska agencija Hina je pitala stručnjake među kojima je manji broj pokazao zanimanje za ovu temu. Na Odsjeku za informacione i komunikacione nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu kazali su da se od njih niko ne bavi takvim temama.

Bonus video: