BiH: Usvojen Zakon o JMBG

Zakon o jedinstvenom matičnom broju Savjet ministara je već dva puta slao u parlamentranu proceduru
148 pregleda 0 komentar(a)
JMBG, protesti Sarajevo, Foto: Klix.ba
JMBG, protesti Sarajevo, Foto: Klix.ba
Ažurirano: 17.07.2013. 15:25h

Savet ministara BiH jednoglasno je usvojio izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.

Prema predloženom zakonu, Federacija BiH imaće pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju Savjet ministara je već dva puta slao u parlamentranu proceduru, gdje nije prolazio, prenijeli su mediji u BiH.

Nedavno je prošireni Kolegijum Predstavničkog doma državnog parlamenta odlučio da se povuku iz procedure dva predloga izmjena i dopuna zakona o JMB koje su predložili klubovi poslanika.

Zadužio je Savjet ministara BiH da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputi usaglašeni Predlog zakona o izmjeni i dopuni tog Zakona.

Savjet ministara BiH u međuvremenu je bio usvojio privremenu odluku, kako bi novorođene bebe imale matični broj dok se ne usvoji zakon.

Taj zakon bio je povod protesta i blokade zgrade institucija u Sarajevu, održanih početkom juna, poslije čega su poslanici iz RS odbili da idu na posao u Sarajevo dok im se ne garantuje bezbjednost, a potom su im se pridružili i poslanici hrvatskih stranaka.

Demonstranti koji su tražili usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju držali su 18 časova pod blokadom 1.500 ljudi u Parlamentarnoj skupštini i Zgradi prijateljstva, među kojima su bili zaposleni, poslanici, ministri, strani građani i novinari.

Bonus video: