Hrvatska elektroprivreda snižava cijenu struje

Ako se usvoji prijedlog Hrvatske elektroprivrede (HEP), krajnja cijena struje za domaćinstva u prosjeku bi mogla biti niža za 6 do 7 odsto
57 pregleda 3 komentar(a)
HEP, Foto: Www.novilist.hr
HEP, Foto: Www.novilist.hr
Ažurirano: 08.07.2013. 17:43h

Ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak pozdravio je danas prijedlog Hrvatske elektroprivrede (HEP) za jeftinijom strujom za domaćinstva io dodao da se to i očekivalo.

"Da, to je u okvirima onoga što smo očekivali. Pozdravljam prijedlog HEP-a i zahtjev HERA-i (regulatorna agencija) za odobravanje snižavanja cijene. Mislim da je to konkurentna cijena, realna cijena i nešto što danas otvoreno tržište električne energije može omogućiti", kazao je Vrdoljak u izjavi novinarima.

Očekuje da HERA analizira zahtjev i u skladu s pravilima struke i poznavanja tržišta odobri iznos koji je danas realan.

CRNA GORA: Regulatori poručuju da struja u avgustu neće poskupiti više od tri odsto >>>

Hrvatska elektroprivreda (HEP) saopštila je da je danas HERA-i podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju domaćinstva od 10,7 odsto, a prihvati li se taj prijedlog, krajnja cijena struje u prosjeku bi mogla biti niža za 6 do 7 odsto.

Na novinarsko pitanje da li je to sniženje održivo, Vrdoljak je podsjetio kako se se do 1. jula cijene nijesu mogle korigovati, ali i da će se vjerovatno za šest mjeseci ili najduže godinu dana opet ići u korekciju cijene s obzirom na stanje na tržištu.

"Tada može uslijediti dodatno smanjenje ili povećanje, ali nikad više u ekstremima kako je nekada bilo, da se godinama zamrzne cijena na nekom iznosu zbog kupovine socijalnog mira pa se dogodi ogroman skok kao što se dogodio prošle godine. Sada će se u skladu sa tržišnim uslovima puno češće mijenjati cijena električne energije, a HEP je tu da svojim tarifnim sistemom, marketingom, efikasnošću funkcionisanja ponudi građanima i ekonomiji najbolje moguće cijene i izgubi što je moguće manji dio tržišta", ističe ministar gospodarstva.

Objašnjava i da je činjenica da HEP ove godine posluje s dobiti jedan od razloga zahtjeva za smanjenje cijene.

"Mislim da je to temelj zahtjeva za smanjenje cijene. Tu su pokazali odgovornost, nije cilj ostvariti veliku dobit nego što je moguće manja cijena električne energije, ali pod uslovom apsolutne sigurnosti isporuke", kazao je Vrdoljak.

Na upit znači li da će, nakon HEP-ovog zahtjeva za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju domaćinstva od 10,7 posto, slovenački GEN-I i njemački RWE Energija moći još više sniziti svoje cijene, Vrdoljak je kazao da te dvije kompanije u Sloveniji i Njemačkoj danas struju prodaju po daleko većoj cijeni od cijene s kojom su ušli na tržište Hrvatske.

Bonus video: