Presuda za "švajcarce": Građani Hrvatske pobijedili banke

Bivši i sadašnji korisnici kredita moći će da tuže banke kako bi povratili preplaćene iznose
0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.07.2013. 09:49h

Za više od 100.000 hrvatskih korisnika kredita vezanih za švajcarski franak danas je istorijski dan. Prema nepravosnažnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, u sporu protiv osam hrvatskih banaka, pobijedili su građani, prenosi HRT.

Sudija Radovan Dobronić je pročitao presudu u korist udruženja Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švajcarskim francima, tačnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. U obrazloženju se, pored ostalog, navodi da su banke krive - jer nisu utvrdile parametre obračuna kamatnih stopa, odnosno da su to radile na štetu potrošača.

U Crnoj Gori, prema podacima Centralne banke, ima 518 klijenata koji su podigli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima

Tužioci sada moraju da plate 441.875 kuna (oko 59.000 eura) i moraju da preračunaju glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju.

Ako sudska odluka bude pravosnažna, ona se ne bi direktno odnosila na 25.000 onih koji su otplatili kredit, ali će oni moći da pokrenu individualnu tužbu. Sadašnji korisnici kredita takođe će individualno moći da tuže banke kako bi povratili preplaćene iznose.

Među tuženim bankama su Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanke.

U Crnoj Gori, prema podacima Centralne banke, ima 518 klijenata koji su podigli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i oni se, kako je ranije saopšteno iz Centra za zaštitu potrošača, javljaju svakodnevno kako bi se priključili tužbi protiv Hypo Alpe Adria banke (HAAB).

Tužbu je podgoričkom Osnovnom sudu, u saradnji sa advokatskom kancelarijom Velimirović, sredinom maja podnio Centar za zašititu potrošača (CEZAP).

Bonus video: