Šta se više ne može unijeti u Hrvatsku

Oni koji ulaze u najnoviju članicu EU obavezno da zaborave na sendviče sa šunkom, sirom, namazima, mlijeko ili paštete jer bi, zbog stroge procedure, mogli biti dugo zadržani na carini
245 pregleda 14 komentar(a)
Hrvatska, EU, Foto: Rojters
Hrvatska, EU, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.07.2013. 15:17h

Nakon ulaska Hrvatske u EU dosta toga više neće biti isto na graničnim prelazima pa se građanima, posebno onima koji putuju na more, preporučuje strpljenje.

Prije svega, građani moraju imati biometrijske pasoše ili bilo koji drugi lični hrvatski dokument. Preporučuje im se da obavezno zaborave na sendviče sa šunkom, sirom, namazima, mlijeko ili paštete jer bi, zbog stroge procedure, mogli biti dugo zadržani na carini.

Teorijski, piše zagrebački “Večernji list, za nošenje takvih proizvoda potreban je sertifikat.

Preko graničnih prelaza sa EU moguće je unijeti, kako se navodi, razumna količina hrane, koja upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove porodice - hljeb, kolači, čokolade i konditorski proizvodi, dodaci hrani, tjestenina, supe i začini, kao i drugi prehrambeni proizvoda koji ne sadrže svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili riba.

Dakle, sva mesa i mesne prerađevine, a isto se odnosi na mlijeko, kao i proizvodi životinjskog porijekla ne mogu u EU. To, makar tako stoji na papirima, odnosno propisima EU.

Ostaje na snazi važeća regulativa koja propisuje da maloljetna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim pasoša moraju imati pisanu saglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji trećih osoba moraju imati pisanu saglasnost oba roditelja.

Dakle, sva mesa i mesne prerađevine, a isto se odnosi na mlijeko, kao i proizvodi životinjskog porijekla ne mogu u EU

Prema ugovoru između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima preko granice je moguće prenijeti tek određene robe. Radi se o dvije litre žestokog pića, četiri litre vina, kilogram kafe, 16 litara piva, štek cigareta, parfem od 50 mililitara, homeopatski proizvod, buket cveća, svježe voće i povrće osim krompira do pet kilograma, lijekove za najviše mjesec dana, uz potvrdu ljekara.

Kućni ljubimci se mogu prenositi samo uz potvrdu ljekara, odnosno pasoš za životinje.

Građani mogu u vozilu prenijeti i odjeću, obuću, higijenske potrepštine, lični nakit, fotoaparate i kamere, laptopove i druge mobilne električne uređaje, sportsku opremu, predmete za razonodu, u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka.

Iako formalno stoji da će za svaki dan boravka građana BiH biti potrebno pripremiti i pokazati po stotinu evra, to u praksi neće biti slučaj, što su pojasnili iz hrvatske granične policije. To bi izazvalo najveće štete Hrvatskoj, naročito u predstojećoj turističkoj sezoni.

Bonus video: