„Dajemo im otkaz. Od sada smo neposlušni građani. Ne plaćamo im ništa"

"Zovemo sve ljude da im otkažu plate, te da im ne plaćaju ni poreze"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 13:05h

Par hiljada građana okupilo se pred zgradom Parlamentarne skupštine u Sarajevu u ponedjeljak, jer vlasti u BiH nisu u zadatom roku usvojile zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Neformalna grupa građana "JMBG za sve" protestno okupljanje naziva "Izađite i dajte im otkaz".

„Dajemo im otkaz. Od sada smo neposlušni građani. Ne plaćamo im ništa. Pare zadržavamo za sebe. Zovemo sve ljude da im otkažu plate, te da im ne plaćaju ni poreze. Vidjet ćemo dokle će oni, a dokle ćemo mi“, rekao je jedan od aktivista, Feđa Štukan, javlja Radio Slobodna Evropa.

Demonstranti su blokirali saobraćajnicu ispred Parlamenta BiH u oba pravca, javljaju bosanski mediji. Aktivisti za JMBG nose transparente i uzvikuju "bebolucija" i "otkaz", dok policija preusmjerava saobraćaj na okolne saobraćajnice

Građani su se okupili iz više gradova Federacije BiH i Republike Srpske, od djece do penzionera.

Organizatori su nadležnim državnim institucijama vlasti, nakon demonstracija pokrenutih početkom ovog mjeseca, dali rok do 30. juna za usvajanje izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH.

"Trebali su raditi posao za koji smo ih odabrali i za koji ih odlično plaćamo", poručili su organizatori.

Neformalna grupa građana "JMBG za sve" ističe da su političari "iznevjerili našu djecu" i podsećaju da djeca koja su rođena nakon 12. februara ove godine ne mogu da dobiju lična dokumenta, a samim tim ni da budu izmješteni na liječenje u inostranstvo.

Zaključuje se da vlastima treba dati otkaz jer "ne poštuju glas građana i građanki i jer su zaboravili za koga bi trebalo da rade i ne poštuju ruke koje ih hrane".

Galerija

Bonus video: