Josipović: Crna Gora može računati na podršku Zagreba

Hrvatski predsjednik je kazao da Hrvatska svojim susjedima nudi političku i tehničku pomoć i podršku na njihovom putu prema EU
4 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 13:15h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je Crna Gora i druge države regiona mogu računati na podršku Zagreba na putu ka Evropskoj uniji (EU) jer je bezbjednosni, politički i privredni interes Hrvatske da se cijeli prostor što skorije integriše u Uniju.Josipović je u intervjuu agenciji MINA kazao da Hrvatska svojim susjedima nudi političku i tehničku pomoć i podršku na njihovom putu prema EU, navodeći da je to i čvrsto opredjeljenje i politika Vlade te zemlje. Govoreći o neriješenom statusu Prevlake, Josipović je poručio da Hrvatska neće koristiti svoj status članice EU kako bi na bilo koji način otežavala put svojim susjedima.

"Naprotiv, ponavljam da je naša ponuda pomoći i podrške iskrena i bez fige u džepu. Svjesni smo da postoje otvorena pitanja između naših zemalja, ali smo čvrsto opredijeljeni da ih riješimo kroz dogovor i dijalog",, poručio je Josipović.On je ukazao da je hrvatski Sabor 2011. godine usvojio deklaraciju kojom se jasno navodi da neriješena bilateralna pitanja, između kojih se izričito navode granična pitanja, neće predstavljati prepreku napretku država regije prema Uniji.

Josipović je ocijenio da je u pregovorima, otvaranje najtežih poglavlja na početku procesa važno jer ostavlja dovoljno vremena da se reforme na najzahtjevnijim područjima- kako što su poglavlje 23 i 24 sprovedu što efikasnije i sveobuhvatnije. "Pristup Evropske komisije u pregovorima sa Crnom Gorom vođen je upravo tom logikom. Što se tiče hrvatskog iskustva, za nas je najzahtjevnije bilo uređivanje pravosuđa, postavljeni su dobri temelji, no taj proces i dalje traje. Pretpostavljam da će taj proces biti jednako zahtjevan i u Crnoj Gori", smatra Josipović.Govoreći o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Josipović je rekao da u toj oblasti vrijede ista, opšta pravila i načela koja vode cijeli pregovarački proces.Prema njegovim riječima, u svemu što država radi ključne su politička volja i principijelnost i vjerodostojnost u sprovođenju reformi."Potrebno je stalno iznova dokazivati da nema jednakijih i da nema nedodirljivih. Korupcija je, u manjoj ili većoj mjeri, prisutna svugdje u svijetu. Razlika je samo u volji i načinu na koji se s njom obračunavamo", rekao je Josipović.On smatra da u procesu pregovaranja država treba da se koncetriše, na vjerodostojnu sprovođenje reformi, prvenstveno ozbog samih građana. "Time ćete se ujedno i kvalifikovati za članstvo u EU. Ta je poruka vrijedila za nas, a vrijedit će i za sve potencijalne buduće članice Unije", rekao je Josipović.

Slavlje u Zagrebu

On je dodao da Hrvatske želi da bude partner državama regiona u savladavanju reformskih procesa koje je i Zagreb prošao. "Želimo da imate koristi od naših iskustava. Želimo da izbjegnete eventualne greške koje smo sami napravili te da brže i efikasnije svladate neke zahtjeve i prepreke. Podržaćemo vas i bićemo vaši zagovornici u nastavku procesa proširenja", rekao je Josipović.On je kazao da je ulazak Hrvatske u EU početak novog razdoblja za tu državu, u istorijskom, psihološkom i političkom smislu.Josipović je naveo da, kada se govori o prednostima pristupanja EU, treba istaći činjenicu da sveobuhvatne reforme koje je Hrvatska, na putu prema integraciji u Uniji sprovela, nijesu bile samo sredstvo za ostvarenje cilja, već i cilj sam po sebi."Kako bi Hrvatska postala bolje mjesto za svoje građane. I ona to danas zaista jeste. Bez EU taj bi proces bio vjerovatno duži i mukotrpniji", rekao je Josipović.On je ocijenio da Hrvatsku nakon 1. jula čekaju nove i velike mogućnosti razvoja i napretka.

Josipović je ocijenio da Hrvatsku nakon 1. juča čekaju nove i velike mogućnosti razvoja i napretka

"Sloboda kretanja, veće mogućnosti studiranja i usavršavanja na stranim univerzitetima, veća razmjena ljudi i ideja- sve će to dodatno obogatiti hrvatsko društvo i učiniti da ono bude otvorenije za nova razmišljanja i nove poglede", ocijenio je Josipović. On je kazao da je uvjeren da su hrvatski građani u dovoljnoj mjeri upoznati s prednostima članstva u Uniji, navodeći da su državne institucije, ali i nevladin sektor, odradile dobar posao u približavanju EU građanima. "Napokon, naši su građani na referendumu u januaru ove godine i jasno pokazali da vjeruju u ideje i vrijednosti na kojima je sazdana Unija te, još više, pokazali su da vjeruju u njezinu budućnost", kazao je Josipović.

Galerija

Bonus video: