Oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima JSO: Ulemek, Jovanović i ostali nisu krivi za oružanu pobunu

Predsjedavajući sudskog vijeća Dragomir Gerasimović rekao je da je oslobađajuća presuda donijeta poslije detaljnog uvida u materijalne dokaze i iskaze svjedoka na osnovu kojih je zaključeno da nije riječ o pobuni, već o protestu
166 pregleda 1 komentar(a)
Srbija, sud, Foto: Shutterstock
Srbija, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2018. 14:02h

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružane pobune 2001. godine.

Sud je donIo jednoglasno odluku kojom su oslobođeni nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija koji nije prisustvovao izricanju presude, bivši komadant Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović i Mića Petraković.

Predsjedavajući sudskog vijeća Dragomir Gerasimović rekao je da je oslobađajuća presuda donijeta poslije detaljnog uvida u materijalne dokaze i iskaze svjedoka na osnovu kojih je zaključeno da nije riječ o pobuni, već o protestu.

"Nema dokaza da su krivi za oružanu pobunu", kazao je Gerasimović.

On se pozvao na stenograme sa sjednice vlade i 61. i 62. sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojima je predsjedavao premijer Zoran Đinđić i komisije koja je na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbjednost države i da se na njima korišćena riječ protest, a ne pobuna.

U prilog svojoj presudi, on je kazao da vlada nije proglasila vanredno stanje i da službe bezbjednosti nisu stavljene u borbenu gotovost.

Gerasimović je kazao i da o odusustvu rekacije vrha države govori i činjenica da je Đindđć došao na krsnu slavu Jedinice s maloljetnim sinom, a da je ministar policije odlikovao odlikovao komadnta JSO i druge pripadnike Jedinice.

Dodao je i da nije bila ugrožena bezbjednost građana, o čemu prema njegovim riječima svjedoče zabilježeni video materijali.

On je naveo da su bivši pripadnici Surčinskog klana svjedočili na osnovu posrednih dokaza tokom postupka.

Kazao je i da su svjedočenja Čedmira Jovanovića i bivšeg ministra Dušana Mihajlovića bila u suprotnosti s dokazima i da su u pitanju "naknadna sjećanja".

"Da nije bilo oružane pobune u tome govori u prilog kako se ponašala država Turska u takvoj situaciji, ovdje su takve rekacije izostale", kazao je sudija.

U završnim riječima tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je da svi optuženi budu osuđeni na zatvorske kazne, dok je odbrana predlagala oslobađajuću presudu jer po njima nije bilo pobune, već je riječ o protestu.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Đinđića, da prekine pobuna.

Operativni dio JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centru.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbjednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici i dodaje da su crvene beretke imale namjeru da zauzmu zgradu vlade, aerodrom i zgradu televizije.

Pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Đinđića, za šta zatvorske kazne od 40 godina služe Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović.

Pobuna JSO je okončana pošto je Đinđić pristao na kompromis i smijenio načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mihajlovića i na njihova mjesta postavio Andriju Savića i Milorada Bracanovića, bliskog Ulemeku.

Formalni razlog za pobunu bio je hapšenje braće Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom.

Sudski proces počeo je 2012. godine, a stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Protiv optuženog Dušana Maričića potupak je razdvojen, jer je vještačenjem utvrđeno da zbog lošeg zdravstvenog stanja ne može da prati suđenje.

Bonus video: