Incident u skupštini Kosova: Poslanici iščupali mikrofon

Krasnići je dao kraću pauzu, ali ni posle toga sjednica nije nastavljena
18 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 13:05h

Poslanici Samoopredjeljenja, s Aljbinom Kurtijem na čelu, iščupali su danas mikrofon pred predsjednikom kosovske skupštine Jakupom Krasnićijem u trenutku kada je on najavio početak glasanja o ratifikaciji briselskog sporazuma. Oni su rekli da neće dozvoliti glasanje o predlogu zakona o ratifikaciji "sporazuma sa Srbijom". Krasnići je dao kraću pauzu, ali ni posle toga sjednica nije nastavljena. Prethodno je Krasnići kritikovao ponašanje poslanika Samoopredjeljenja i istakao da kada bi oni bili na vlasti ne bi doveli demokratiju, prenosi Tanjug.Istovremeno su poslanici Samoopredeljenja razvili zastavu Koosva na kojoj piše "Hašimovo Kosovo".

Uhapšeno 15 aktivista

Kosovska policija uhapsila je danas više od 15 aktivista pokreta Samoopredjeljenje i upotrijebila suzavac kako bi ih spriječila da uđu u zgradu Skupštine Kosova i prekinu sjednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojen briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Skupština Kosova počela je danas sjednicu na kojoj će razmatrati Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, potpisan 19. aprila u Briselu. Ispred skupštine se na protestu okupilo nekoliko stotina aktivista pokreta Samoopredeljenje, koje se protivi ovom sporazumu.

Demonstranti su bacali farbu na policajce koji su uzvratili suzavcem i, prema nezvaničnim informacijama, ima i povrijeđenih.

Aktivisti Samoopredjeljenja su se na dva mjesta probili prema zgradi skupštine, ali je policija spriječila da se približe ulazu u zgradu.

Demonstranti su jutros pokušali da blokiraju sve prilaze Skupštini Kosova i tako onemuguće ulazak poslanicima i tako spriječe ratifikaciju sporazuma.

Jedan broj poslanika uspio je da uđe u skupštinsku salu, dok je ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj sa skupštinske govornice zatražio da se preduzmu sve mjere da demonstranti ne ometaju dolazak na sjednicu poslanika i ministara.

Predsjednik Skupštine Jakup Krasnići odredio je polučasovnu pauzu da bi se stvorili uslovi da na sjednicu dođu i poslanici koji nisu mogli da uđu u skupštinu zbog protesta Samoopredjeljenja.

Napali poslanike SLS i ambasadora SAD

Pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" napale su danas u Prištini poslanike Samostalne liberalne stranke (SLS) i okružili ambasadorku SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson prilikom ulaska u zgradu Skupštine Kosova.

Demonstranti su fizički okružili ambasadorku Džejkobson i osoblje američke ambasade prilikom pokušaja da uđu na zakazanu sjednicu skupštine, a poslanica SLS Jelena Bontić zadobila je tom prilikom lakše povrede.

"Zahvaljujući reakciji Kosovske policije nije bilo većih posljedica ovog napada a poslanici Bontić ukazana je medicinska pomoć u zgradi Skupštine", navodi se u saopštenju SLS.

Američka ambasada na Kosovu osudila je "upotrebu nasilne taktike u opstruiranju demokratskog procesa". "Kontinuirano oslanjanje 'Samoopredjeljenja' na upotrebu nasilne taktike umanjuje Kosovsku reputaciju rastuće dmokratije", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Galerija

Bonus video: