Albanija: Socijalisti odnijeli ubjedljivu pobjedu

Sa osvojenih 53 odsto glasova socijalistička koalicija mogla bi da dobije 84 od 140 mandata u parlamentu, dok je partija Saljija Beriše osvojila 36 odsto glasova
16 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 10:28h

Socijalistička koalicija predvođena Edijem Ramom pobjedila je na parlamentarnim izborima u Albaniji osvojivši 53 odsto glasova, saopštila je izborna komisija na osnovu 87 odsto prebrojanih glasova.

Sa osvojenih 53 odsto glasova socijalistička koalicija mogla bi da dobije 84 od 140 mandata u parlamentu, dok je Demokratska partija predvođena premijerom Saljijem Berišom osvojila 36 odsto, što je 12 odsto manje nego prije četiri godine, navodi AP.

Lider socijalista Edi Rama, koji će najvjerovatnije biti novi premijer, zatražio je od svojih pristalica da se okrenu radu kako bi Albanija stigla do mjesta koje zaslužuje, a to je “porodica ujedinjene Evrope”.

Poraženi premijer, demokrata Salji Beriša, još se nije oglasio.

Slavlje na ulicama Tirane (FOTO: Beta AP)

Odziv je bio 54 odsto od 3,3 miliona registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

Izbori održani u nedjelju su osmi od pada komunizma u toj zemlji 1990. godine.

Uprkos činjenici da je u nedjelju blizu birališta u gradu Ljaču u pucnjavi ubijen aktivista Ramine koalicije, međunarodni posmatrači ocijenili su da je došlo do ukupnog napretka u organizovanju pravednih i bezbjednih izbora u Albaniji, koja se nada članstvu u EU.

Galerija

Bonus video: