Dodik: Atrofija BiH neminovnost

On smatra da postojeće stanje u državi pokazuje da BiH ne može da funkcioniše, a pokazuje i želju određenih političkih krugova da stvore situaciju "što gore, to bolje"
35 komentar(a)
dodik, Foto: Betaphoto
dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.06.2013. 14:05h

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je da je neminovnost "atrofija" BiH, zbog čega prioritet Republike Srpske mora biti funkcionisanje njenih institucija.

Dodik smatra da to pokazuje da u BiH ne postoji mogućnosti postizanja bilo kakvog kompromisa, te da je mala mogućnost obnavljanja povjerenja među stranama u BiH u vezi sa mnogim pitanjima.

"Narod mora da se navikne da će BiH jednog dana sigurno u potpunosti atrofirati i da će biti legalno samo ono što funkcioniše, zbog čega nastojimo da primarno funkcionišu institucije Republike Srpske u punom kapacitetu", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

"Potvrda je što je Savjet ministara BiH donio odluku i riješio pitanje matičnog broja, da bi samo dan kasnije političke partije iz Federacije BiH dostavile potpuno drugačiji predlog Zakona o JMBG"

On smatra da postojeće stanje u državi pokazuje da BiH ne može da funkcioniše, a pokazuje i želju određenih političkih krugova da stvore situaciju "što gore, to bolje", u namjeri da izazovu intervenciju međunarodne zajednice u interesu bošnjačke strane.

Po riječima Dodika, potvrda je što je Savjet ministara BiH donio odluku i riješio pitanje matičnog broja, da bi samo dan kasnije političke partije iz Federacije BiH dostavile potpuno drugačiji predlog Zakona o JMBG parlamentu BiH.

Predsednik RS još je kazao da je potrebno riješiti problem odlaska poslanika iz RS na posao u Sarajevo, dodavši da je "neshvatljiv način na koji se pokušalo afirmisati pravo na okupljanje, a ne osuditi blokiranje ljudi u institucijama BiH".

Posle višečasovnih demonstracija 6. juna, kada je parlament BiH bio blokiran, srpski poslanici odlučili su da ne odlaze na sjednice parlamenta BiH u Sarajevo sve dok im se ne garantuje puna bezbjednost.

Bonus video: