Izbori u Albaniji: Edi Rama vodi u 11 izbornih okruga, Beriša u jednom

Očekuje se da će prebrojavanje glasova najduže trajati i glavnom gradu Tirani, gdje je, od ukupne 1.422 glasačke kutije, prebrojano njih 532
5 komentar(a)
albanija, izbori, Foto: Reuters
albanija, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2013. 11:56h

Centralna izborna komisija (CEC) Albanije saopštila da su prebrojani glasovi sa 2.941 od ukupno 5.508 biračkih mjesta raspoređenih u 12 izbornih okruga.

Prema do sada prebrojanim glasovima izbora u Albaniji ljevičarska koalicija koju predvodi Socijalistička partija Albanije (PS) Edija Rame vodi u 11 izbornih okruga, dok je vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom (PD) aktuelnog premijera Salija Beriše ima vođstvo samo u regiji Kukes.

Centralna izborna komisija (CEC) Albanije saopštila da su prebrojani glasovi sa 2.941 od ukupno 5.508 biračkih mjesta raspoređenih u 12 izbornih okruga. Ljevičarska koalicija Edija Rame za sada može računati na 84 poslanička mjesta, dok je broj poslaničkih mjesta koju prema dosadašnjim podacima može osigurati koalicija Salija Beriše 56.

"Opozicija je bojkotovala izbornu komisiju, ali komisija je pored toga obavljala svoj posao na dobar način"

Očekuje se da će prebrojavanje glasova najduže trajati i glavnom gradu Tirani, gdje je, od ukupne 1.422 glasačke kutije, prebrojano njih 532. Od ukupno 140 poslaničkih mjesta Albanskog parlamenta, 34 mjesta otpada na poslanike iz Tirane. Očekuje se da će glasovi u potpunosti biti prebrojani večeras.

Predstavnik Evropske unije u Tirani Ettore Sekui izjavio je da se izborni proces u Albaniji izravno prati, te da su izbori u Albaniji zapravo ključni test koji će osigurati rad demokratskih institucija.

"U oktobru će biti objavljen Izvještaj o napretku Albanije, u koji će takođe biti unesena i naša zapaža s izbora. Stav Evropske unije će se takođe zasnivati na stavu OSCE-a i ODIHR-a", rekao je Sekui.

S druge strane, šef kratkoročne posmatračke misije OSCE-a Roberto Bateli izjavio je da je Albanija u odnosu na prethodne izbore zabilježila mali napredak. "Naravno da su izbori bili jedan fer i slobodan proces. Opozicija je bojkotovala izbornu komisiju, ali komisija je pored toga obavljala svoj posao na dobar način", rekao je on.

Bonus video: