Iz Srbije u HR samo sa pasošem, čeka se odluka za građane CG i BiH

Kontrola prelaska državne granice između Srbije i Hrvatske ostaće na onom nivou na kojem je i sada
0 komentar(a)
Granični prelaz, Foto: Kurir
Granični prelaz, Foto: Kurir
Ažurirano: 24.06.2013. 16:53h

Vijeće ministara Evropske unije sjutra bi trebalo da odluči o dokumentima koja će građani Crne Gore, BiH trebati za prelazak granice sa Hrvatskom. Odluka Vijeća ministara EU biće, kako prenosi agencija Anadolija, donesena na sastanku država članica EU.

Građani BiH dosad su u Hrvatsku išli sa ličnim kartama, dok su sa tom vrstom dokumenta u Hrvatsku iz Crne Gore mogli da uđu građani iz Tivta, Kotora i Herceg Novog, dok su ostali u Hrvatsku mogli da uđu samo sa pasošem.

Ukoliko odgovor iz Luksemburga bude negativan, od 1. jula svi će u Hrvatsku moći da uđu samo sa biometrijskim pasošima.

Hrvatski građani će od 1. jula, kad Hrvatska postane članica Evropske unije (EU), moći u Srbiju putovati samo sa ličnom kartom, potvrđeno je novinskoj agenciji Hina iz više izvora.

Tom odlukom, o kojoj je Zagreb obaviješten službenom notom 20. juna, Srbija je Hrvatsku dodala na popis članica EU čijim je državljanima ulazak u Srbiju omogućen uz ličnu kartu.

Državljani Srbije u Hrvatsku će i nakon 1. jula moći putovati samo s pasošem.

Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović ocijenio je ranije da neće biti nikakvih drastičnih promjena pri prelasku granice s Hrvatskom nakon što 1. jula postane članica EU-a, te da će državljani Srbije putovati u Hrvatsku s pasošem i bez dodatnih zahtjeva.

Banović je podsjetio da Srbija i Hrvatska još iz 90-ih godina imaju sporazume o graničnim prelazima i o malograničnom prometu.

"Praktično, kontrola prelaska državne granice između Srbije i Hrvatske ostaće na onom nivou na kojem je i sada", ocijenio je Banović.

Bonus video: