Sprema se svečanost

Zagreb u novom ruhu za ulazak u EU 1. jula

Trg bana Jelačića središnje je mjesto svečanosti, u kojoj će uz hrvatske, učestvovati još 56 visokih stranih zvaničnika, među kojima će biti predsjednici Evropskog savjeta i Komisije
9 komentar(a)
Trg Bana Jelačića, Foto: Commons.wikimedia.org
Trg Bana Jelačića, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 23.06.2013. 18:29h

Hrvatska se sprema da 1. jula proslavi ulazak u EU. Proslavi će prisustvovati veliki broj stranih delegacija, pa će centar Zagreba dobiti potpuno novi izgled.

Deset dana prije istorijskog trenutka za Hrvatsku, Vlada je djelimično otkrila kako će svečanost izgledati. Budžet je probijen, ali kako tvrde, "prilagođen hrvatskoj stvarnosti".

"Mogu reči da sam vrlo zadovoljan što ćemo vrlo vjerovatno na kraju probiti troškove sa ne više od 15 odsto. Naravno da ćemo nakon ove proslave sve račune, sve troškove učiniti dostupnima svima koji će to htjeti", kaže Tomislav Sauča, predsjednik Radne grupe za obilježavanje pristupanja Hrvatske EU.

Dio troškova je smanjen sponzorstvima državnih ali i pravnih preduzeća. Tako je jedna auto-kuća obezbijedila 50 limuzina za prevoz zvaničnika, kojima će se poklanjati i kravate. Zagrebački Trg bana Jelačića središnje je mjesto svečanosti, u kojoj će uz hrvatske, učestvovati još 56 visokih stranih zvaničnika, među kojima će biti predsjednici Evropskog savjeta i Komisije i mnogi drugi.

Ipak, Francuska i Velika Britanija još nijesu odgovorili na poziv. Dolazak su potvrdili predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ranije zahtijevao da se Kosovo na ovoj proslavi ne tretira kao država.

"Ispunjen je za njega registracioni obrazac, dakle mi smatramo to službenom potvrdom i radujemo se - svima koji će doći", rekao je Sauča.