Izbori u Albaniji: Na biračkom mjestu ubijen kontrolor, dvoje povrijeđenih

Širom Albanije otvorena biračka mjesta za 8. parlamentarne izbore nakon pada komunističkog režima 1991.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2013. 09:16h

Kontrolor Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI), Gjon Gjonı, ubijen je jutros iz vatrenog oružja na biračkom mjestu u Laču u Albaniji, potvrdili su policijski zvaničnici, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako su prenijeli albanski mediji incident se dogodio na biračkom mjestu u gimnaziji At Shtefan Gječovi u Laču, a tom prilikom dvije osobe su povrijeđene.

Portparol policije Tefik Sulejmani izjavio je da je, poslije sukoba, Đon Đoni (53) ubijen u razmjeni vatre sa kandidatom vladajuće Demokratske partije, koji je tom prilikom povrijeđen, prenio je AP.

Prema izvorima TV News24, meta oružanog napada bio je kandidat Demokratske partije Mehill Fufi, a tom prilikom je ranjen i njegov rođak Kastriot Fufi.

Do oružanog incidenta došlo je nakon političke debate.

Žrtva pucnjave Đoni, je bio aktivista ljevičarske opozicione stranke, rekao je izvor iz koalicije predvođene socijalistima, na čijem je čelu bivši gradonačelnik Tirane, Edi Rama, prenosi AFP.

Jutros je u istom mjestu napadnuta i televizijska ekipa Top Channela.

Širom Albanije jutros u 7 sati otvorena su biračka mjesta za 8. parlamentarne izbore nakon pada komunističkog režima 1991. godine.

Glasa se u 12 izbornih jedinica na ukupno 5.508 glasačkih mesta. Pravo glasa ima preko tri miliona birača.

Nakon posljednjih izbora 2009. zemlja je zapala u političku krizu jer opozicioni socijalisti nisu htjeli da priznaju izborne rezultate. To je usporilo albansko približavanje Evropskoj uniji i Brisel je Tirani već dva puta odbio da da status kandidata.

Glavni rivali, kako prenosi agenxcija APA, na političkoj sceni isti su već 20 godina - desna koalicija oko aktuelnog premijera Saljija Beriše (68) i lijeva koalicija oko čelnika socijalista i bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame (48).

Obje stranke se zalažu za ulazak u EU i oporavak uništene albanske privrede.

Po posljednjim anketama, koje se u Albaniji ne smatraju vjerodostojnima, socijalisti imaju sedam odsto prednosti.

Oko 3.000 posmatrača nadgledaće izbore. Biračka mjesta zatvaraju se u 19.00 časova, a prvi rezultati bi trebali da budu objavljeni u ponedjeljak, prenosi APA.

Galerija

Bonus video: