Dan antifašizma u Hrvatskoj: Prvi partizani bili su "ludo" hrabri

Okupili su se krenuli u borbu protiv najmoćnijeg ratnog stroja koji je u tom trenutku bio toliko uspješan da je njihov potez izgledao poput ludosti, kažu istoričari
270 pregleda 78 komentar(a)
Spomenik partizanima u Sisku, Foto: Wikipedia
Spomenik partizanima u Sisku, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.06.2013. 10:07h

Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe koji se slavi u spomen na 22. jun 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Bio je to prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Evropi u Drugom svjetskom ratu, a njegovo osnivanje označilo je početak organizovane antifašističke borbe na ovim prostorima, piše Medija servis a prenosi Index.hr.

"Okupili su se i rekli da zapravo idu u borbu protiv najmoćnijeg ratnog stroja koji je u tom trenutku bio toliko nevjerovatno uspješan da je njihov potez izgledao poput ludosti, i više nego lude hrabrosti", kazao je istoričar Tvrtko Jakovina.

Odred je imao 77 boraca, uglavnom su izvodili diverzije, a završetak Drugog svjetskog rata doživjelo je njih 38. Prvi sisački partizanski odred za sobom je u borbu protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije povukao više od 500.000 hrvatskih građana.

"Bitno je da mladi uče istinu"

Obilježavanje tog datuma stoga je itekako važno za hrvatsku istoriju, ističe Jakovina.

"Važno je jer su Evropa i svijet kakav danas postoji utemeljeni na onome što se dogodilo između 1939. i 1945. godine, dakle na pobjedi nad tom esencijom zla kakvu je predstavljao ratni stroj kojeg je Hitler stvorio" , kaže Jakovina.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ratko Maričić poručuje kako je obilježavanje ovog datuma bitno da bi i mladi naučili istinu o jednoj generaciji koja je ostavila dubok trag u novijoj hrvatskoj istoriji.

"Mi smo suočeni s činjenicom da u posljednjih dvadesetak godina naše mlade generacije nijesu baš sasvim učile o svim povijesnim događajima sasvim dobro. Bitno je da uče istinu, istina je nešto što je nepobitno, ona se može gledati s ove ili s one strane, može se relativizovati, ali je ona je uvijek istina i ostaje nepobijeđena", naglasio je Maričić.

Bonus video: