Srbija prodaje Telekom, aerodrom "Nikola Tesla" će dati u zakup

Kompanija Telekom jedna je od najprofitabilnijih u Srbiji, koja je u 2011. zabilježila neto dobit veću od skoro 200 miliona eura
4 komentar(a)
Telekom Srbija, Foto: Večernje novosti
Telekom Srbija, Foto: Večernje novosti
Ažurirano: 18.06.2013. 08:08h

Ispražnjenu državnu kasu Vlada Srbije će pokušati da napuni prodajom Telekoma i rudnika Resavica, a u planu je da se aerodrom "Nikola Tesla" da u zakup kako bi se smanjili troškovi države, prenose srpski mediji.

Kompanija Telekom jedna je od najprofitabilnijih u Srbiji, koja je, kako piše portal kamatica.com, u 2011. zabilježila neto dobit veću od skoro 200 miliona eura.

Prije godinu dana, Telekom je prešao potpuno u ruke države, nakon što je Vlada potpisala ugovor sa grčkom kompanijom OTE o otkupu 20 odsto akcija, u vrijednosti od 380 miliona eura.

Početkom 2011. na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde eura, ali je tender propao jer je jedini učesnik, Telekom Austrija, ponudio 950 miliona. Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić kazao je nedavno da bi sada kupoprodajna cijena mogla dostići i dvije milijarde eura, s obzirom da se stanje u zemlji stabilizuje.

Upitana o eventualnoj prodaji Telekoma, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je ocijenila da nije dobro prodavati tu kompaniju samo da bi se pokrili deficiti.

Telekom Srbija vlasnik je i crnogorskog mobilnog operatora M:tel.

Bonus video: