Hrvatska i Srbija povlače međusobne tužbe za genocid

Tužbe nemaju smisla kada se određena pitanja mogu rješavati razgovorom i dogovorom, smatra hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Slično misle i u Beogradu
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Www.sutra.ba
Ivo Josipović, Foto: Www.sutra.ba
Ažurirano: 18.06.2013. 08:32h

U Hrvatskoj i Srbiji postoji politička volja u vrhu država da se povuku međusobne tužbe za genocid.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović juče je izjavio da tužbe prestaju da imaju smisla ako se može razgovarati o problemima, a u Vladi Srbije je rečeno da je Srbija za to da se tužbe bezuslovno povuku.

"Srbija je za bezuslovno povlačenje međusobnih tužbi za genocid, ali pod uslovom da se to ne uslovljava nikakvim drugim, dodatnim ustupcima", rečeno je "Blicu" nezvanično u Vladi Srbije.

Josipović je kazao da su međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nastale u vrijeme kada se nijesu ispunjavala očekivanja u pogledu saradnje s Haškim sudom, ali da se sada pita imaju li tužbe smisla kada se određena pitanja mogu rješavati razgovorom i dogovorom.

"Sada su ipak neke nove okolnosti. Ono što se ja uvek pitam - a to je na našim vladama da odluče, jeste ako možete nešto riješiti razgovorom i dogovorom, imaju li tužbe smisla? Trebalo bi procijeniti i kakvi su izgledi, pravna praksa, ali to je u slučaju Hrvatske u nadležnosti Vlade", rekao je Josipović.

Josipović je ocijenio da "postoje razlike u gledanju na istoriju", da će one u jednoj mjeri ostati.

"To nas ne smije, međutim, spriječiti da gledamo u budućnost i gradimo bolje i kvalitetnije mostove od onih koji su postojali do sada".

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić je ranije najavila da će Zagreb povući tužbu protiv Srbije za genocid, koju je ocijenila kao "nešto čime se dižu niske strasti", što je "neodgovorno i nemoralno prema građanima".

Bonus video: