Nastavljena serija hapšenja u Srbiji zbog malverzacija u privatizaciji

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen inekadašnji direktor Agencije Miodrag Đorđević koji je prošle nedjelje uhapšen zbog nezakonitosti u prodaji Luke Beograd
72 pregleda 8 komentar(a)
Sjedište Tehnohemije, Foto: Tehnohemija.com
Sjedište Tehnohemije, Foto: Tehnohemija.com
Ažurirano: 18.06.2013. 07:05h

Uprava kriminalističke policije privodi jednog bivšeg i jednog sadašnjeg funkcionera Agencije za privatizaciju, zbog zloupotreba pri privatizaciji Tehnohemije.

Kako Radio-televizija Srbije saznaje a prenosi B92, pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije privode jednog bivšeg i jednog sadašnjeg funkcionera Agencije za privatizaciju.

Sumnja se da su učestvovali u zloupotrebama prilikom prodaje "Tehnohemije". Krivičnom prijavom biće obuhvaćen inekadašnji direktor Agencije Miodrag Đorđević koji je prošle nedjelje uhapšen zbog nezakonitosti u prodaji Luke Beograd.

Policija i tužilaštvo sumnjaju da su privedeni kupcu 70 odsto društvenog kapitala "Tehnohemije" Ristu Gojkoviću omogućili da stekne protivpravnu imovinsku koristi od 430 hiljada eura.

"Tehnohemija" a.d. privatizovana je na aukciji 2003. godine za 4 miliona eura, uz obavezu investiranja od 29 miliona dinara. Savjet za borbu protiv korupcije je ukazao da kupac investirao u subjekt privatizacije 60 miliona dinara, što je dvostruko više nego što je Ugovorom bilo predviđeno. To preduzeće bavi se trgovinom hemijskim proizvodima i raspolaže sa 32 hektara zemljišta i poslovnim prostorom na Vilinim Vodama, odnosno lokaciji u blizini "Luke Beograd".

Do 2005. kupac je ispunio sve obaveze iz ugovora, što je Agencija potvrdila u svom izvještaju i vratila kupcu bankarsku garanciju. Međutim, nekoliko godina kasnije, Agencija je, kako navode, naknadnom kontrolom ustanovila da su kupci prodali dio imovine preduzeća i time prekršili ugovor.

Savjet za borbu protiv korupcije uputio je zahtjev 2010. tadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću da ispita raskid kupoprodajnog ugovora Agencije za privatizaciju i kupca Tehnohemije.

Bonus video: