Dodik protiv protesta u Sarajevu: "To je građanizacija BiH"

Dodik kaže da je riječ o smišljeoj “građanizaciji” Bošnjaka i da Srbi i Hrvati, kako je rekao, valjda nisu toliko politički i istorijski naivni da bi takve stvari prihvatili
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 09:57h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su građanski protesti u Sarajevu proteklih dana "sastavni dio politike Bošnjaka s ciljem da se razgradi dejtonska struktura i da se napravi unitarna BiH".

Dodik kaže da je riječ o smišljeoj “građanizaciji” Bošnjaka i da Srbi i Hrvati, kako je rekao, valjda nisu toliko politički i istorijski naivni da bi takve stvari prihvatili.

Sarajevo: Demonstranti blokirali parlament, traže JMBG za bebe >>>

"Ono što su tražili takozvani građani iz Sarajeva vidljivo je u zahtjevima svih političkih partija iz Federacije BiH. Oni su sastavni dio politike Bošnjaka već duže vrijeme, s ciljem da se razgradi dejtonska struktura i da se napravi unitarna BiH”, kazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da su u kontekstu posljednjih protesta poraz doživjeli upravo oni koji su ih i organizovali u političke svrhe, jer nijesu dobili snagu koju su tražili.

"S druge strane, jasno ograđivanje protesta u Banjaluci od politike tih protesta u Sarajevu jasno govori o tome", rekao je Dodik Srni, prenijeli su banjalučki mediji.

Nacionalistima smetaju građanski protesti: Sa protestne šetnje u Sarajevu (Foto: Anadolija)

Građanski protesti u Sarajevu, koji su se kasnije proširili i na druge gradove BiH, izbili su nakon što je jednoipomjesečnoj Berini Hamidović bilo nemoguće organizovati operaciju, jer nije imala jedinstveni matični broj. Građani su izašli ispred federalnih institucija i od vlasti tražili donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) kako bi novorođenčad rođena nakon 12. februara mogla dobiti taj broj, zdravstveno osiguranje i putne isprave.

Berina Hamidović, rođena 17. marta ove godine, prva je žrtva nedostatka zakona o JMBG. Nakon što joj je dijagnostifikovana bolest koja je sprečavala da jede, te neuspjele operacije u Sarajevu, upućena je u Beograd. Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni.

Berina je umrla u bolnici u Beogradu.

Preminula Berina Hamidović, beba bez matičnog broja >>>

Galerija

Bonus video: