Hiljade građana odalo počast preminuloj bebi Berini

Građani su u tišini palili svijeće, polagali cvijeće ispred Parlamenta, ostavljali igračke, molitvom ili ćutanjem iskazali bol i odaju počast
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 10:00h

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred zgrade Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović iz Sarajeva.

Osim građana Sarajeva, na Trg Bosne i Hercegovine došao je i velik broj turista.

Majke sa bebama, roditelji sa mališanima, trudnice, studenti, penzioneri... , okupili su se ispred zgrade u kojoj sjede oni koji bi trebalo da donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju i gdje su proteklih dana održavani mirni protesti, piše Klix.ba.

Na platou ispred Parlamentarne skupštine na licima građana se mogao vidjeti bol i suze za djevojčicom koja nas je napustila prije nego je i dobila priliku da upozna ovaj svijet, okrutan čak i prema bebama.

Građani su u tišini palili svijeće, polagali cvijeće ispred Parlamenta, ostavljali igračke, molitvom ili ćutanjem iskazali bol i odaju počast.

Počast djevojčici je odana i u drugim gradovima BiH.

Berina Hamidović je beba koja je preminula u Institutu za majku i dijete u Novom Beogradu, gdje se nalazila na liječenju nakon što je operisana u Sarajevu.

Njoj je dijagnostifikovana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze zbog čega beba nije mogla da jede. Nakon neuspješne operacije u Sarajevu beba je prebačena u Beograd, ali uz niz problema.

Berina je bila među onim bebama u BiH koje nisu imale JMB, zbog čega nije mogla da dobije pasoš kako bi prešla granicu sa Srbijom.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

Nakon niza administrativnih prepreka beba je napokon stigla u Beograd na liječenje, ali su se stvari dodatno zakomplicirale. Berina je dobila sepsu, nakon čega je i preminula 13. juna.

Djevojčica će biti sahranjena danas, piše Klix.ba.

Galerija

Bonus video: