U eksploziji mine poginuo dječak, četvorica teško ranjena

Četiri dječaka primljena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nalaze se u veoma teškom stanju, potvrđeno je iz KCUS-a
1 komentar(a)
Hadžići, Foto: Www.hdwpapers.com
Hadžići, Foto: Www.hdwpapers.com
Ažurirano: 17.06.2013. 07:23h

Jedan dječak je poginuo, dok su četiri ranjena u eksploziji mine naselju Žunovnica u Opštini Hadžići u Kantonu Sarajevo, potvrdio je za agenciju Anadolija portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Četiri dječaka primljena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nalaze se u veoma teškom stanju, potvrđeno je iz KCUS-a.

„Patrole policije i ekipa Zavoda za medicinsku pomoć odmah su izašle na teren, kao i građani koji su pomogli da se ranjena djeca prevezu na Kliniku urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Više detalja oko vrste eksplozivne naprave znaćemo nakon što ekipa KDZ-a izvrši pregled, odnosno vještačenje na licu mjesta“, rekao je Nefić.

Policijski službenici Kantona Sarajevo obavili su uviđaj na mjestu nesreće koja se dogodila u kasnim popodnevnim satima, kao i sudski vještak medicinske struke.

Stradala djeca su uzrasta od trećeg do osmog razreda osnovne škole, rekao je Nefić. Naglasio je kako policija još nije utvrdila da li eksplozivna naprava datira od posljednjeg rata.

Teške povrede

Portparolka KCUS-a Biljana Jandrić rekla je kako su dječaci na KUM primljeni u 17,30 sati, a sva četiri dječaka nalaze u teškom stanju.

„Dječaku koji je 2001. godište prekinuta je dijagnostika i upućen je u operacionu salu. Radi se o teškoj povredi abdomena i operacija još uvijek traje. Radi više timova, od dječijih hirurga, abdominalaca, ortopeda, očni hirurg, neurohirurg. Dječak je bio životno ugrožen i odmah je upućen u operacionu salu“, rekla je Jandrić.

Drugi dječak, isto godište, ima intercerebralno krvarenje i smješten je na intenzivnu njegu Klinike za neurohirurgiju, dok treći dječak, isto godište, ima povredu mekih tkiva desne nadlaktice i desnog ramena te je upućen na Kliniku za ortopediju i traumatologiju. Četvrti dječak je 1999. godište i ima frakturu zida očne šupljine, smješten je na kliniku za očnu hirurgiju, stanje će mu se pratiti i pod kontrolom je maksilofacijalnih hirurga.

Jandrić je istakla kako će ljekari i tokom noći nastaviti pratiti zdravstveno stanje povrijeđenih dječaka.

Bonus video: