Hrvatski kapital osvaja Sloveniju

Dnevnik tvrdi da slovenačke kompanije, iako su imale priliku i početnu prednost, nijesu bile najuspješnije u privatizaciji hrvatskih preduzeća, te da je došlo do preokreta
84 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2013. 15:36h

Ako koncern Agrokor uspije da kupi Mercator, to će pokazati da je Hrvatska postala odskočna daska za prodor međunarodnog kapitala na ostale države u regionu.

To može da se desi uprkos početnoj prednosti Slovenije koja je članica Evropske unije još od 2004. godine, piše ljubljanski Dnevnik.

Drugi najuticajniji slovenački dnevni list objavio je na svojoj naslovnoj strani veliki članak o tom "strateškom preokretu" pod naslovom "Hrvatski kapital osvaja Sloveniju".

"Hrvatskoj državi je, uprkos težoj ekonomskoj situaciji i gorem početnom položaju, uspjelo da nađe stratešku nišu, pa se u očima stranog kapitala afirmisala kao odskočna daska za prodor u ostale države u regionu. Zašto je to Hrvatskoj uspjelo još prije ulaska u EU, a nije uspjelo Sloveniji, koja je članica EU od 2004. pravo je pitanje za sve naše političare koji su od tada bili na vlasti, a na strateške interese Slovenije su očigledno zaboravili", piše list.

Dnevnik tvrdi da slovenačke kompanije, iako su imale priliku i početnu prednost, nijesu bile najuspješnije u privatizaciji hrvatskih preduzeća, a da su se prije nekoliko godina strateški procesi okrenuli.

"Sada hrvatski kapital osvaja Sloveniju", navodi list, s tezom da iza hrvatskih investitora koji su preuzeli ili će preuzeti pojedine slovenačke firme stoji interes međunarodnih banaka i velikih zapadnih kompanija.

Tako banke kod kojih je Agrokor zadužen, žele da on kupi Merkator i proširi se na slovenačko tržište, kako bi smanjile svoj rizik nakon vjerovatnog pada prihoda Agrokora sa ulaskom Hrvatske u EU, kada će on biti izložen prejakoj evropskoj konkurenciji, tvrdi list.

Kako bi ilustrovao tvrdnju o sve većoj prisutnosti hrvatskog kapitala u Sloveniji, list podsjeća da je hrvatska Atlantik grupa prije koju godinu preuzela slovenačku prehrambenu firmu Droga-Kolinska.

Uz to, navodi list, Kroacija osiguranje i hrvatski penzioni fondovi kupuju akcije najvećih slovenačkih osiguravajućih kompanija, a Croatia osiguranje je u nadzorni odbor Triglava prošle nedjelje uspjela da progura i svog predstavnika.

"Iluzija da će Slovenija biti investicioni most prema državama jugoistočne Evrope definitivno je izblijedila", tvrdi Dnevnik. List navodi da slovenačka preduzeća preuzimaju ili pokušavaju da preuzmu kupci iz Hrvatske, ali da se ne radi o "konačnim vlasnicima".

Hrvatski kupci su u procesima privatizacije i finansijskog restrukturisanja, pa će i slovenačke kompanije koje oni preuzmu s vremenom postati vlasništvo medjunarodnih banaka i multinacionalnih kompanija, ocenjuje slovenački list.

Bonus video: