Studentski protesti u Banjaluci

Studenti su nosili transparente "Danas nemate dovoljno lisica za nas", "Muka nas je natjerala", "Tito je rekao - studenti su u pravu", "Nema povlačenja"
86 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 14:50h

Veća grupa studenata okupila se danas na protestnom skupu ispred Vlade Republike Srpske u Banjaluci, gdje su pročitali zahtjeve vezane za socijalni položaj studenata, izražavajući i nezadovoljstvo opštim stanjem u društvu.

Studenti su nosili transparente na kojima piše "Danas nemate dovoljno lisica za nas", "Muka nas je natjerala", "Tito je rekao - studenti su u pravu", a dominirao je transparent s napisom "Nema povlačenja".

Predsjednik RS Milorad Dodik je ocijenio da su protesti politički motivisani i da su zahtjevi studenata "nezajažljivi"

Uz socijalno-ekonomske zahtjeve, na skupu oko dvije hiljade studenata, zatražena je ostavka resornog ministra Gorana Mutabdžije.

Tokom šetnje i protestom pred Vladom RS, studentima se priključilo i nekoliko stotina građana, koji su ih podržali aplauzom, a odigrano je i kozaračko kolo, prenosi Tanjug.

Poslije skupa okupljeni su se razišli, a Dronjak je rekao da je zadovoljan odzivom i da studenti neće odustati od zahtjeva.

(Foto: 6yka.com)

Prethodno je načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluke, Mladen Marić, rekao da policija neće spriječiti protestno okupljanje studenata Banjalučkog univerziteta, iako, prema Zakonu o javnom okupljanju u RS, nije dato odobrenje za današnje proteste.

Studenti nisu došli na zakazani sastanak prije dva dana s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji je ocijenio da su najavljena okupljanja politički motivisana.

(Foto: banjalukain.com)

Dodik je novinarima izjavio da su i on, kao predsjednik i Vlada uvijek podržavali studente i njihove zahtjeve za bolji standard, ali da se radi o "nezajažljivim zahtjevima".

On je ocijenio da su najavljena okupljanja studenata "više politički motivisana, i da se odnose i na pitanja koja se ne tiču studenata", što su oni demantovali.

Galerija

Bonus video: