Demonstracije u Sarajevu: Nećemo otići dok se stvari ne poprave

Stigla dva autobusa iz Banje Luke, demonstranti iz Mostara, a očekuje se dolazak građana iz Zenice, Prijedora...
34 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 12:15h

Više hiljada demonstranta iz Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, koji su se danas okupili na masovnim protestima ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i Zgrade prijateljstva BiH i Grčke poručili su vlastima da neće otići dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Sa zahtjevom da se Zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) usvoji po hitnom postupku, više hiljada demonstranata okupilo se na današnjim masovnim demonstracijama.

Kako javlja reporter agencije Anadolija, sada je potpuno blokirana glavna saobraćajnica prema središtu grada.

Građani Sarajeva, ali i Zenice, Mostara, Banja Luke, Goražda i drugih bosanskohercegovačkih gradova još uvijek pristižu ispred zgrada institucija. Pridružili su im se i taksisti Sarajevo taxija.

Među demonstrantima su i brojne majke sa djecom, studenti, penzioneri, poljoprivrednici, glumci... Svi izražavaju bunt...

Transparentima „Inzko nametni Zakon o JMBG, to je osnovni dokument“, „Zašto njega (Vjekoslava Bevandu) niste uhapsili? Nas niko ne smije da bije“, „Zajedno za slobodu“, „JMBG trebaju i naši unučići“, studenti, penzioneri, poljoprivrednici, umjetnici, radnici, roditelji djece bez matičnog broja, građani BiH, poručuju političarima da neće više biti nijemi na njihov nerad.

Kako je u izjavi za medije rekao glumac Feđa Štukan, jedan od organizatora demonstracija, protesti će trajati „do iznemoglosti“ ili ''dok se stvari ne poprave''.

Među demonstrantima su i brojne majke sa djecom, studenti, penzioneri, poljoprivrednici, glumci... Svi izražavaju bunt, ne samo protiv neusvajanja Zakona o JMB, već i ukupnih prilika u toj zemlji.

Demonstranti su pred zgradama institucija postavili šatore. Čuju se bubnjevi i trube.

Foto: Twitter

U Sarajevo su pristigli i građani Mostara, a očekuje se i dolazak demonstranata iz Zenice. Stigla su i dva autobusa iz Banje Luke, a očekuje se i jedan autobus iz Prijedora.

Zaposleni u zgradi PSBiH danas normalno rade.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko neće nametnuti zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB), zaključeno je na sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja je jutros održana u Sarajevu.

Inzko je izjavio da se pitanje jedinstvenog matičnog broja mora rješavati na državnom nivou.

S tim u vezi istakao je da Parlament BiH treba nesmetano raditi te da i demonstranti moraju o tome voditi računa. Takođe, rekao je kako je demonstrantima obećao da će biti održana sjednica PIC-a i da će ovo pitanje biti rješavano na državnom nivou, te da je to obećanje i izvršio.

Foto: Twitter

Dešavanja možete pratiti na Twitteru, putem hashtaga #JMBG

Galerija

Bonus video: