Protesti u svim gradovima BiH: Traže zakon o JMBG

Jučerašnji protest je nastavak prošlonedjeljnih demonstracija kada je dva dana zahtjevano hitno usvajanje zakona o JMBG
9 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 07:32h

Oko hiljadu studenata juče je potestovalo ispred zgrade državnih institucija Bosne i Hercegovine, u Sarajevu. Uz podršku članova nevladinih organizacija i građana, studenti su zatražili hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) i izrazili nezadvoljstvo zbog poskupljenja školovanja ismanjenja budžetskih doprinosa Univerzitetu u Sarajevu.

Studentima se pridružio i veliki broj penzionera, roditelja djece bez matičnog broja koja su rođena nakon 12. februara, kada je ukinut dotadašnji zakon o JMBG. Predstavnik studenata Ahmed Nurković je kazao da je jučerašnji protest nastavak prošlonedjeljnih demonstracija u Sarajevu kada su građani dva dana zahtijevali hitno usvajanje zakona o JMBG zbog čijeg nepostojanja je onemogućeno izdavanje ličnih isprava za novorođene građane BiH.

Nakon početka protesta dio zaposlenih u institucijama BiH napustio je zgrade na Marijin dvoru u Sarajevu u kojima su smješteni, objavili su lokalni mediji pozivajući se na izvore bliske Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zaposlenima u Savjetu ministara BiH navodno je sugerisano je da po ličnoj procjeni odluče da li će ostati na poslu do 17 časova, do kada je radno vrijeme, ili će ranije otići. Iz Savjeta ministara BiH je, međutim, rečeno da nije bilo nikakve zvanične preporuke, odnosno pisanog akta da zaposleni napuste radna mjesta, preno je RTVRS.

Jučerašnje okupljanje u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu proteklo je mirno.

Protesti su najavljeni za danas i u drugim gradovima BiH, a organizatori smatraju da će okupljanje biti masovnije nego prošlog četvrtka, kada su demonstranti cijelu noć držali u blokadi parlament i Savjet ministara, ne dozvolivši poslanicima, službenicima, ali i strancima koji su bili na bankarskoj konferenciji, da više od 12 sati izađu iz zgrada.

Galerija

Bonus video: