Degert: Srbija do datuma pregovora sa EU ima još dosta posla

Srbija, prije nego li dobije pretpristupni datum, mora napraviti još niz koraka a odluka Evropskog savjeta o otvaranju pregovora će "principijelno pratiti preporuku Evropske komisije"
2 komentar(a)
Vincent Degert, Foto: Www.mc.rs
Vincent Degert, Foto: Www.mc.rs
Ažurirano: 10.06.2013. 14:42h

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Vinsent Degert ocijenio je u ponedjeljak da Srbija mora još dosta toga uraditi prije nego li otvori pregovore s EU, istaknuvši da je veoma važno otvoriti taj dio eurointegracijskog procesa.

Degert je, komentarišući jučerašnju izjavu srbijanskog premijera Ivice Dačića da za Srbiju nije prihvatljivo ako 28. juna ne dobije datum za početak pregovora već samo "zeleno svjetlo" te da će se Beograd u tom slučaju osjetiti prevarenim, rekao da razumije da i premijer i cijela srbijanska vlada očekuju odluku o datumu, istaknuvši da se nada otvaranju pregovora.

"Ovo je ono što su direktno Ketrin Ešton i Evropska komisija predložili, tako da se nadam da ćemo pregovore otvoriti. I onda će dalje stvari slijediti svojim tokom i to će biti odlučeno kada se svi okupimo za jednim stolom. Međutim, ima dosta koraka koje još treba preduzeti", rekao je Degert na svečanosti povodom jednog od socijalnih projekata koje u Beogradu pomaže EU.

Degert je, kako prenose beogradski elektronski mediji, precizirao i da Srbija, prije nego li dobije pretpristupni datum, mora napraviti još niz koraka, a prije svega formirati pregovaračke timove te da će odluka Evropskog savjeta o otvaranju pregovora sa Srbijom "principijelno pratiti preporuku Evropske komisije".

Ivica Dačić poručio je u nedjelju kako je za Srbiju neprihvatljivo da 28. juna ne dobije datum za početak pregovora, već samo "zeleno svjetlo" i da to može ugroziti primjenu tzv. briselskog sporazuma. "To zeleno svjetlo, nijesmo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Evropskog savjeta. Ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni", istakao je Dačić.

Degert je u subotu najavio da 28. juna Evropski savjet neće odlučivati o datumu, već o zelenom svjetlu za otvaranje pregovora Srbije o članstvu u EU i sugerisao da Beograd mora što prije da formira tim stručnjaka za pristupne pregovore, podsjetivši da je Hrvatska svojevremeno osnovala tim od 2.000 stručnjaka za pristupne pregovore s Unijom.

Bonus video: