Beogradska podrška protestima u Sarajevu

Jedna od organizatora skupa Sandra Mari je istakla da ovo nije protest, već građanski skup za građane BiH, Sarajeva i djecu cijelog regiona
14 komentar(a)
Miting solidarnosti sa Sarajevom u Beogradu, Foto: Anadolija
Miting solidarnosti sa Sarajevom u Beogradu, Foto: Anadolija
Ažurirano: 09.06.2013. 17:08h

Borba za djecu: Pred zgradom Parlamenta BiH okupilo se oko 300 građana >>>

Nekoliko desetina građana Beograda mirnim okupljanjem na tvrđavi Kalemegdan u centru grada dalo je podršku građanima Bosne i Hercegovine koji od srijede protestuju ispred Parlamenta BiH zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) zbog čega djeca rođena nakon 12. februara ne mogu dobiti identifikacioni broj.

Građani, koji su se samoinicijativno okupili pored spomenika „Pobednik“, poručili su da daju podršku građanima Sarajeva i BiH, i da Beograd ovim želi da se sa njima solidariše.

Okupljeni, među kojima su se nalazili uglavnom mladi ljudi, nosili su transparente na kojima je pisalo „Svi smo mi Belmina“, „Svi za jednog, jedan za sve“, „Beograd s ljubavlju“, „Od Beograda srce ka Sarajevu“, „Podrška raji iz Sarajeva“.

Jedna od organizatora skupa Sandra Mari je istakla da ovo nije protest, već građanski skup za građane BiH, Sarajeva i djecu cijelog regiona. Ona je dodala da su Beograđani uz oboljelu tromjesečnu Belminu Ibrišević koja zbog nemogućnosti da dobije matični broj nije mogla dobiti ni putnu ispravu za liječenje u inostranstvu.

"Želimo svoj djeci osmijeh na licu. Solidarišemo se sa svim građanima i svima šaljemo jedan veliki poljubac. Želimo da kažemo Sarajevu da smo mi uz njih“, rekla je Mari, dodavši da je do okupljanja u Beogradu došlo spontano te da je podrška iz Beograda usmjerena svoj djeci.

Među učesnicima skupa, kako prenosi novinar agencije Anadolija, bilo je i građana porijeklom iz Sarajeva i BiH, kao i onih koji privremeno žive u Beogradu, koji su svojim prisustvom i ispisanim parolama dali podršku mirnim protestima u BiH.

Bonus video: