Split: Parada ponosa protekla mirno, građani pozdravljali učesnike

Tokom prolaska povorke građani su mahali i aplaudirali. Niko ništa nije dovikivao, niti vrijeđao. Na ulicama Splita, osim brojnih turista, stanovnika nije bilo u većem broju
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2013. 17:23h

Treća splitska Parada ponosa, održana danas pod motom "Potpuna ravnopravnost", protekla je bez izgreda, javljaju hrvatski mediji.

Učesnici parade, kojih je prema procjenama organizatora bilo oko petsto, osim zastava u duginim bojama nosili su i transparente na kojima su, između ostalog, bile ispisane parole: "Kakva registracija, pa nismo auto", "Moj tata je gej", "Svima ista prava", "Nema ali", "Došlo vrime da se cure žene", "Moja savjest je čista" itd.

Tokom prolaska povorke kroz grad, kako javljaju mediji, građani su mahali i aplaudirali. Niko ništa nije dovikivao, niti vrijeđao, a inače se moglo primijetiti da u to vrijeme na ulicama Splita, osim brojnih turista, stanovnika nije bilo u većem broju.

Ovogodišnju splitsku paradu je, uz organizatore ("Kontra", "Iskorak" i "Rišpet"), predvodio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, prva potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova, Vesna Pusić, te ministar uprave, Arsen Bauk.

Među učesnicima parade viđen je i muzičar Damir Urban, poznati novinar Inoslav Bešker, kao i zamjenik splitskog gradonačelnika, Goran Kovačević.

Ministarka Vesna Pusić je naglasila kako je Parada ponosa važna proslava građanskih prava manjina, onako kako bi hrvatsko društvo trebalo izgledati.

"Politički smo postali Evropa i treba da počnemo da se ponašamo u skladu sa tim", kazala je Pusić, dodavši da je atmosfera u Splitu odlična.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je naglasio da je on prvi hrvatski gradonačelnik koji učestvuje u Paradi ponosa, te dodao kako je dužnost da se pripadnicima LGBT zajednice pruži podrška.

"Naša je dužnost da zaštitimo sve one koji se na neki način osjećaju ugroženo. Ako istopolne zajednice ne budu imale jednaka prava, to je diskriminacija, a to bi bio korak do koncentracionih logora", kazao je Baldasar.

Galerija

Bonus video: