RS: Sarajevo od danas nije bezbjedno za naše predstavnike

Vlada RS održala vanrednu sjednicu nakon koje je Milorad Dodik izjavio da je sinoc u Sarajevu okoncana najveca talacka kriza na prostoru bivše Jugoslavije
12 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Tanjug
Milorad Dodik, Foto: Tanjug
Ažurirano: 07.06.2013. 14:36h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon vanredne sjednice vlade ovog bosanskohercegovackog entiteta da je sinoc u Sarajevu okoncana "najveća talačka kriza na prostoru bivše Jugoslavije".

"Ovo nisu bili građanski protesti vec koordinirana akcija političara iz FBiH i dijela medunarodne zajednice s ciljem izazivanja medunarodnog intervencionizma i vraćanja nadležnosti uredu OHR-a", kazao je Dodik nakon sjednice Vlade RS kojoj je i on prisustvovao.

Politicko Sarajevo i ulica, istakao je Dodik, htjeli su da utiču na odluke Parlamenta BiH u vezi sa donošnjem zakona o jedinstvenim matičnim brojevima.

Dodik je naglasio da od danas Sarajevo više nije bezbjedno za predstavnike Republike Srpske, te da će u narednom periodu biti donesena odluka o načinu njihovog rada u državnim institucijama.

Predsjednik RS-a optužio je javni servis BHT1 da je javno podržavao proteste građana u Sarajevu i pozivao građane Republike Srpske da im se pridruže.

"Nama ne treba takav huškački medij. Mi cemo tražiti donošenje zakona kojim ce se ukinuti plaćanje jedinstvene RTV takse", poručio je predsjednik RS.

Entitetska premijerka Željka Cvijanovic zahvalila je građanima Republike Srpske što, kako je navela, "nisu nasjeli na političku prevaru Srajeva i što je Republika Srpska ostala mirna". Cvijanovic je podvukla da protesti građana Sarajeva nisu imali veza sa matičnim brojevima, što se vidjelo po transparentima, već da je to bila politička akcija kojom se željelo pokazati da decentralizovana BiH ne može funkcionisati.

Bonus video: