U Sarajevu jutros nema demonstracija, građani najavili nove proteste širom BiH

Trenutno ispred zgrade Parlamenta BiH, gdje su demonstracije održane, nema nikoga, ali su i dalje prisutne jake policijske snage
0 komentar(a)
Parlament BiH, Foto: Anadolija
Parlament BiH, Foto: Anadolija
Ažurirano: 07.06.2013. 07:56h

Dvodnevni mirni protesti roditelja čija djeca nemaju jedinstvene matične brojeve (JMB) i građana Sarajeva koji su im se pridružili na demonstracijama okončani su rano jutros nakon što su iz zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine evakuisani svi parlamentarci, ministri, zaposleni u državnim instucijama i strani državljani.

Trenutno ispred zgrade Parlamenta BiH, gdje su demonstracije održane, nema nikoga, ali su i dalje prisutne jake policijske snage, javlja reporter agencije Anadolija.

Građani su putem društvenih mreža najavili da će se danas ponovo okupiti, i to ne samo u Sarajevu, nego i u Banjaluci, Zenici, Tuzli, Bihaću i drugim gradovima u BiH, kako bi zatražili hitno usvajanje Zakona o JMB i omogućili da novorođenčad dobiju identifikacione dokumente.

Više stotina građana koji su pred Parlamentom BiH protestovali dva dana i dvije noći razišli su se nakon što je, poslije dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, izvršena evakuaciji stranih državljana iz zgrade Parlamenta BiH.

Policija je napravila kordon, demonstrantima blokirala prilaz sporednim ulicama i otvorila ih za parlamentarce, ministre i zaposlene u državnim institucijama. Svi stranci su izašli na glavni ulaz, a bh. državljani na sporedni kako ne bi došli u kontakt sa građanima.

Pregovori sa predstavnicima vlasti o deblokadi zatočenih u zgradi Parlamenta BiH trajali su satima, ali demonstranti su odbijali da puste bilo koga tražeći da se održi hitna parlamentarna sjednica i da se trajno riješi problem jedinstvenih matičnih brojeva.

Valentin Inzko je pred Parlament BiH stigao kako bi pomogao evakuaciju blokiranih stranaca. I prije njegovog dolaska jedna grupa građana predlagala je da se puste strani državljani, njih oko 350, koji su od juče u zgradi Parlamenta bili na skupštini European Fund for Southeast Europe (EFSE). Oni su pokušali na silu izaći vani, ali ih je spriječila policija poručujući da je to opasno po njihovu bezbjednost.

Bosanskohercegovački mediji podsjećaju da su protesti u Sarajevu pokrenuti zbog slučaja tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je hitno bilo potrebno izdavanje JMB-a i pasoš za odlazak na liječenje u inostranstvo.

Pod pritiskom medija i javnosti Veće ministara je donijelo privremeno rješenje da joj se izda JMB, ali roditelji i građani nijesu bili zadovoljni privremenim rješenjem koje su nazivali "mazanjem očiju".

Bonus video: