Tužilac: Budimira nasamarili saradnici

Tužilaštvo Federacije BiH kaže, da nema dokaza da je Budimir lično primao mito u zamjenu za pomilovanje i da su ga nasamarili saradnici
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 15:48h

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponovo je zatražilo od suda da predsjedniku Federacije BiH, Živku Budimiru, odredi pritvor, ali je na ročištu tužilac po prvi put napomenuo da zapravo i nema dokaza da je Budimir lično primao mito da bi pomilovao osobe osuđene za različita krivična djela.

"Tvrdim da je mnogo puta Budimir nasamaren od svojih saradnika, ali i da je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagovao", izjavio je tužilac Oleg Čavka na sudu i nije direktno optužio Budimira da je lično primao mito.

Kako je obrazložio Čavka, tokom višemjesečnog prisluškivanja telefonskih razgovora utvrđeni su brojni kontakti u vezi sa pomilovanjima, ali svi ti razgovori još su predmet analiza.

Rekao je da je sporno to što je aktuelni predsjednik FBiH između ostalog pomilovao i više desetina osoba osuđenih za krivična djela kao što su ubistva ili silovanja.

Ipak, osnovni razlog zbog kojeg je tužilac ponovo tražio pritvor za Budimira je činjenica da on posjeduje i državljanstvo Hrvatske, pa smatraju da će, ako ostane na slobodi, pobjeći u Hrvatsku u pokušaju da izbjegne krivični postupak.

Uz Budimira su za navodnu korupciju osumnjičeni njegov savetnik Petar Barišić, funkcioner Ministarstva pravosuđa FBiH Hidajet Halilović i Saud Kulosman i Ivan Jurčević, predsjednici bošnjačke odnosno hrvatske organizacije veterana.

Budimirovi advokati insistirali su na činjenici da je on nedužan i da će to i dokazati, a odbacili su mogućnost da bi on pobjegao u Hrvatsku.

Sud će odluku o zahtjevu Tužilaštva za ponovno određivanje pritvora donijeti u roku od 48 sati.

Budimir je ranije proveo u pritvoru gotovo mjesec dana, a iz njega je pušten krajem maja nakon što je Ustavni sud BiH ocijenio da su dokazi zbog kojih je pritvoren bili nedovoljni za određivanje takve mjere, piše agencija Hina.

"Nisam pobjegao i nemam namjeru..."

Predsjednik FBiH Živko Budimir, poslije današnjeg ročišta pred Sudom BiH gdje je Tužilaštvo ponovo tražilo pritvor za njega, rekao je novinarima da "nije pobjegao i nema namjeru da bježi".

On nije želio da komentariše moguću odluku o ponovnom pritvoru, da ne bi uticao na Sud, ali je rekao da "kao čovjek" očekuje da Sud neće uvažiti žalbu Tužilaštva na ukidanje pritvora jer želi da radi svoj posao i da bude sa svojom porodicom.

Povodom navoda tužioca Olega Čavke da su "Budimira iskorišćavali njegovi saradnici i uzimali novac", on je kazao da još uvijek ne zna da li je neko zaista uzimao novac za davanje pomilovanja osuđenicima, za šta je osumnjičen i zbog čega je i proveo u pritvoru mjesec dana.

"Ja to ne znam i nisam uvjeren da je to tako", zaključio je Budimir, a prenijela agencija Fena.

Galerija

Bonus video: