Kolektivni štrajk sindikata u Hrvatskoj počinje u srijedu

Hrvatska Vlada i sindikati nisu postigli dogovor oko radnih prava, od srijede u štrajku učitelji, profesori, suci, medicinske sestre...
65 pregleda 2 komentar(a)
Štrajk u Hrvatskoj, Foto: Beta
Štrajk u Hrvatskoj, Foto: Beta
Ažurirano: 03.06.2013. 13:24h

Danas je održan posljednji sastanak Vlade Hrvatske i sindikata u procesu mirenja koje nije uspjelo pa su stvorene zakonske pretpostavke za štrajk do ispunjenja zahtjeva koji počinje u srijedu, 5. juna.

Tog dana sa štrajkom kreću dva najveća sindikata, jedan iz državnih, drugi iz javnih službi, a sljedećih dana u štrajk će se uključiti i ostali sindikati, sve do petka, kada će početi štrajkovi solidarnosti.

Zaposleni u srednjim školama u vrijeme štrajka neće obavljati poslove, pa ni poslove državne mature.

„Ukoliko Vlada pokuša na silu da sprovede državnu maturu u samo nekim školama, nanijeće štetu učenicima kojima će se matura morati poništiti, kao i velike troškove štampe i distribucije materijala. Neka u vrijeme štrajka ne pokušaju sa 'štrajkbrejkerima' održati državnu maturu, jedino tako učenici neće biti oštećeni“, izjavio je Branimir Mihalinec ispred Nezavisnog sindikata srednjih škola.

Vilim Ribić iz Matice sindikata izjavio je da je za štrajk najviše kriva Vlada i premijer Milanović, koji je „sve prepustio ministru i ništa se predsjednika Vlade ne tiče šta mu radi ministar“.

„Štrajk će biti jak onoliko koliko to žele naši članovi, a suština sukoba je u tome što Vlada želi trajno ukinuti neka prava kojih smo se privremeno odrekli kako bi pomogli izlasku iz krize. Za nekoga u budžetu ima, a za nekoga nema novca“, zaključio je Ribić.

Od srijede štrajkaju sudovi, ministarstva, radnici u kulturi i sva tijela državne uprave, u četvrtak se uključuju učitelji i visoko školstvo, Zavod za penziono osiguranje, u petak medicinske sestre.

Sindikalni čelnici rekli su da i danas idu na sastanak, da će ići, ako treba, noćas i u vrijeme štrajka, spremni su za razgovore i postizanje sporazuma.

Bonus video: