Kačavenda nasljedniku ostavlja raskošne odaje

Kompleks Vladičanskog dvora obuhvata sjedište eparhije i manastir. Do episkopskog kabineta, kao glavne kancelarije, prolazi se kroz nekoliko luksuznih salona
468 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 10:08h

Pozlaćeni namještaj, kolekcija slika najpoznatijih srpskih autora, vrijedni suveniri iz cijelog svijeta ostaviće razriješeni vladika Vasilije Kačavenda svom nasljedniku u Vladičanskom dvoru u Bijeljini, piše Blic.

Ovo “parče neba na zemlji”, kako ga je nazvao Kačavenda, ili mali Versaj, kako ga zovu obični ljudi, simbol je luksuza i ponašanja koje ne priliči episkopu, a po kom je poznat Kačavenda, inače razriješen zbog bluda, napisala je ekipa novinara Blica nakon posjete vladičanskim odorama.

Njima, kako kažu, prilikom posjete nijesu željeli da kažu da li je sada već bivši vladika i dalje u sjedištu Zvorničko-tuzlanske eparhije, ali njihovi izvori tvrde da je i dalje tu, a o njegovom mjestu daljeg boravka odlučiće Sinod. Kačavendu će, inače, naslijediti dosadašnji vladika bihaćkopetrovački Hrizostom.

Kompleks Vladičanskog dvora obuhvata sjedište eparhije i manastir. Do episkopskog kabineta, kao glavne kancelarije, prolazi se kroz nekoliko luksuznih salona.

Rijetki tepisi, pozlaćeni lusteri, garniture u stilu francuskih kraljeva, desetine originalnih slika samo su deo enterijera. Sprat pripada isključivo episkopu i mnogo je raskošniji od prizemlja.

U spavaćoj sobi je krevet sa baldahinom, a u dva velika kupatila su jakuzi i brojna pjeskarena ogledala. Po ostalim sobama i hodnicima su komode, amfore i vrijedni suveniri iz cijelog sveta. Mnoge od rijetkih dragocenosti biće izložene u budućem muzeju eparhije.

Uz manastirsku crkvu Svetog Vasilija izgrađeno je i grobno mjesto za Kačavendu.

"Pričao je da želi da poslije smrti njegov nasljednik otvori prozor i prvo ugleda grobnicu u kojoj počiva čovjek koji je sve to sagradio", priča izvor “Blica” iz eparhije.

Galerija

Bonus video: