Forbes: Minčo Jordanov je najbogatiji Makedonac

Jordanov je uložio skoro 20 miliona eura u proizvodnju vina i vlasnik je vinarije Stobi. Ulaže i u poljoprivredu i stočarstvo, a najavio je izgradnju moderne fabrike sira
708 pregleda 0 komentar(a)
Minčo Jordanov, Foto: B92
Minčo Jordanov, Foto: B92
Ažurirano: 03.06.2013. 08:24h

Protekla poslovna godina bila je teška za makedonskog kralja čelika, ali Minčo Jordanov (69) još se čvrsto drži na vrhu liste najbogatijih ljudi Makedonije, piše portal Gde investirati.

Najveći je dioničar na makedonskoj berzi jer ima udjele u mnogim metaloprerađivačkim kompanijama, a jedan je od glavnih igrača i u građevinarstvu i proizvodnji vina, piše hrvatsko izdanje Forbesa.

Vlasnik je privatne bolnice, dnevnih novina i sportskih klubova. Gotovo da nema posla u Makedoniji u koji Jordanov nije pokušao investirati. Iako ga smatraju najbogatijim, nikada nije otvoreno rekao koliko je finansijski težak. Na pitanje postoje li milijarderi u Makedoniji, nedavno je odgovorio:

“Mala smo zemlja, kao neki glavni grad u Evropi, i sve se zna. Neka vam neko da popis 10 preduzeća koja pojedinačno vrijede preko 200 miliona eura. Nema takvih”.

Najvažniji izvor njegovih prihoda ipak je kompanija Makstil, regionalno važan proizvođač toplo valjanog lima. Makstil se, međutim, u 2012. nije pokazao zlatnim rudnikom, sa 84,5 miliona eura prihoda pad je od gotovo 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Izuzetno teški uslovi poslovanja snažno su uticali na rezultate Makstila u 2012. Na glavnim izvoznim tržištima ukupna poslovna klima i dalje je nepovoljna, što rezultira smanjenjem i odgađanjem investicija u javnom sektoru te smanjenjem ukupne potražnje. Smanjenu potražnju prati smanjenje cijene toplo valjanog lima. S druge strane, cijene ulaznih materijala nijesu pratile smanjenja cijene gotovih proizvoda. U tim okolnostima kompanija je ipak uspjela postići pozitivne rezultate, uprkos smanjenju obima proizvodnje i prodaje”, piše u finansijskom izvještaju Makstila.

Jordanov više od 30 godina posluje u metalurgiji. Od 1989. do 1992. bio je direktor Tehnometal-Vardara u Moskvi, a prije toga do 1983. generalni direktor Rudnika i Željezare Skoplje.

U moćnoj građevinskoj kompaniji Beton posjeduje akcije vredne 2,4 miliona eura. Ta kompanija je jedan od najvećih igrača u sprovođenju u djelo projekta Skoplje 2014. koji podupire makedonska vlada, a odnosi se uglavnom na gradnju muzeja i vladinih zgrada te podizanje spomenika ličnostima iz makedonske istorije.

Jordanov je uložio skoro 20 miliona eura u proizvodnju vina i vlasnik je vinarije Stobi. Ulaže i u poljoprivredu i stočarstvo, a najavio je izgradnju moderne fabrike sira.

Njegova klinika Remedika jedna je od najmodernijih zdravstvenih ustanova u zemlji. Jordanov je i vlasnik sportskih klubova Metalurg. Rukometaši su već nekoliko godina prvaci Makedonije, a fudbalski klub je prošle sezone bio među tri najbolja u Prvoj ligi.

Bonus video: