Hrvati biraju gradonačelnike najvećih gradova

Za SDP bi osvajanje Splita bilo veoma važno, jer bi time ublažila gubitak vlasti u Zagrebu poslije 13 godina
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 10:59h

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za drugi krug lokalnih izbora na kojima građani biraju lokalne čelnike u 11 županija, 86 gradova i 164 opštine.

Građani od 7.00 do 19.00, kada se zatvaraju biračka mesta, biraju i gradonačelnike četiri najveća grada - Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Pravo glasa ima oko 3,3 miliona građana.

Analitičari ocjenjuju da će od rezultata drugog kruga zavisiti ko će biti pobjednik izbora, odnosno da li su vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) i njen šef Zoran Milanović zaista najveći gubitnici, kako je izgledalo poslije prvog izbornog kruga prije dvije nedjelje.

U četiri najveća grada u drugom krugu su kandidati vladajuće koalicije lijevog centra, ali najviše šanse za osvajanje petog mandata ima aktuelni gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel iz SDP-a. Najmanje šanse SDP ima u Zagrebu, gde se njen kandidat, ministar Rajko Ostojić u drugom krugu bori s aktuelnim gradonačelnikom i kandidatom grupe građana Milanom Bandićem, koji je u prvom krugu osvojio dvostruko više glasova. Najneizvesnija, ali i najvažnija borba, očekuje se u Splitu, gde će se sučeliti kandidat SDP-a Ivo Baldasar i najveće opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Vjekoslav Ivanišević.

Za SDP bi osvajanje Splita bilo veoma važno, jer bi time ublažila gubitak vlasti u Zagrebu poslije 13 godina. U Osijeku su u drugom krugu aktuelni gradonačelnik Krešimir Bubalo iz desnog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i kandidat koalicije lijevog centra Ivica Vrkić.

U još 15 većih gradova gradonačelnik se bira u drugom krugu, jer nijedan od kandidata nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu. Interesantno će biti i u Vukovaru, gdje se vodi borba između aktuelnog gradonačelnika Željka Sabe iz SDP-a i Ivana Penave iz HDZ-a.

Izbori se odvijaju u sjenci novog podizanja međunacionalnih tenzija. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji podržava HDZ, dijelio je uoči izbora letke s pozivom građanima da se suprotstave uvođenju srpskog jezika i pisma i "drugim srbijanskim nedaćama", i poručio da je glas za Sabu glas za uvođenje ćirilice. U drugom krugu građani će birati i 11 župana, među kojima koalicija oko SDP-a ima kandidate u devet, a koalicija HDZ u osam županija.

Galerija

Bonus video: